A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vera Jourová: Nem tudjuk, mit lehetne tenni a magyar választásokkal


Az Európai Bizottság semmit sem tehet annak érdekében, hogy szabad és tisztességes legyen a 2022-es választás Magyarországon – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. Varga Judit igazságügyi miniszter erre reagálva azt mondta: a biztos már előre magyarázza a szövetségesei bizonyítványát.

Az Európai Bizottság biztosa bízik benne, hogy a választások szabadok és tisztességesek lesznek Magyarországon.

De ha arról kérdez, hogy egy esetleges antidemokratikus vagy tisztességtelen választás esetén lesz-e válaszlépés, akkor azt mondanám, hogy nem látom, konkrétan mit lehetne tenni

– fogalmazott Vera Jourová. Hozzátette: az Európai Unióra és tagállamaira vonatkozó szabályokat annak tudatában alakították ki, hogy mindig mindenhol szabadok és tisztességesek lesznek a választások. A választások megszervezése teljesen a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezért nem állunk készen az ilyen helyzetekre – jelentette ki az uniós biztos. Hozzátette:

Naiv illúzióban éltünk, hogy egyetlen állam sem fog eltérni ezektől az elvektől.

Az Európai Bizottság biztosa mindemellett megjegyezte azt is, hogy a választásokon jelen lesznek a megfigyelőik, és a külföldi média is figyelni fog arra, hogy mi lesz Magyarországon 2022 áprilisában.

„Egy olyan győztest szeretnék látni, aki ki tud állni, és azt mondja: szabad és tisztességes választáson nyertem" – mondta Vera Jourová a Szabad Európának.

Varga Judit: Vera Jourová már a bizonyítványt magyarázza

Az igazságügyi miniszter a Facebookon közzétett posztjában azt írta, hogy Vera Jourová már 58 nappal a választások előtt is a szövetségesei bizonyítványát magyarázza, ezért próbálja a szavazást tisztességtelennek beállítani, „miközben az elmúlt 12 évben az EBESZ-től az Európai Bizottságig senki sem vitatta soha a magyar választások tisztaságát".

Jourová nemcsak hogy politikailag súlyosan elfogult, de nyíltan bele is szólna a választási kampányba

– fogalmazott Varga Judit, hozzátéve: a biztos asszony „legalább a látszatát fenntarthatná annak, hogy objektív módon képes ellátni a munkáját".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések