A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint ezer tonna fegyvert kapott eddig Ukrajna

Ukrajna külföldi partnereitől eddig már több mint ezer tonna védelmi fegyvert és katonai felszerelést kapott, ennek értéke meghaladja a másfél milliárd dollárt.

Az ukrán diplomácia az utóbbi három hónapban erőteljesen megnövelte válságellenes tevékenységét – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

"Folyamatos kapcsolatban állunk partnereinkkel, és továbbra is dolgozunk az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció megszilárdításán. Ennek a munkának köszönhetően ma Ukrajna fokozott politikai, gazdasági és biztonsági támogatásban részesül. Ezekben a hetekben és hónapokban az Ukrajnába szállított védelmi fegyverek és katonai felszerelések értéke átlépte az 1,5 milliárd dollárt, össztömege pedig meghaladta az ezer tonnát" – fejtette ki a miniszter.

Kiemelte, hogy a "rekordmértékű" támogatás nagy politikai jelentőséggel bír, mivel erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját.

"Most a világpolitika kulcstémája az, miként lehet megakadályozni, hogy Oroszország újabb háborús hullámot indítson Ukrajna ellen. Ez nem túlzás" – hangoztatta Kuleba. Emlékeztetett arra, hogy számos külföldi állam vezetője és külügyminisztere beszél ilyen forgatókönyv valószínűségéről. Szavai szerint a mostani nagyon nehéz és felelősségteljes időszak, de biztosított arról, hogy Ukrajna "hideg fejjel és meleg szívvel" áll ehhez a helyzethez. Leszögezte viszont, hogy Kijev nem tesz olyan engedményeket, amelyek elfogadhatatlanok lennének az ország számára.

Kuleba január 26-án közölte, hogy katonai segítséget addig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Csehország nyújtott Ukrajnának – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. Az Egyesült Államok január 22. óta már nyolc repülőgépet küldött fegyverekkel és katonai felszerelésekkel a kelet-európai országba.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések