A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovákia után a cseh hadsereg is lánctalpasokat vásárolna


A cseh kormány szerdán határozatban járult hozzá a lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzéséhez. A cseh kormány szerdán határozatban járult hozzá a lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzéséhez. A tendert még az előző Babiš kormány indította el, de a minisztérium előző vezetése nem tudta végig vinni a közbeszerzést.

Az állásfoglalásban a kormány feltüntette, hogy a lánctalpas gyalogsági páncélos járművek szükségesek a Cseh Köztársaság védelmi képességének biztosításához. Csehország is kötelezettséget vállalt az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belül arra, hogy 2026-ig nehézdandárt állít fel, és ennek lényeges részét képezik a gyalogsági harcjárművek. Hasonlatosan a visegrádi országokhoz.

Így Zbyněk Stanjur (ODS) pénzügyminiszternek nem marad más, minthogy a jövő évi állami költségvetés elkészítésekor és a következő évekre vonatkozó költségvetésekben biztosítsa a projekt finanszírozását.

A védelmi minisztérium 210 darab páncélozott lánctalpast akar vásárolni, a szerződés értékét korábban mintegy 51,7 milliárd cseh koronában (2,1 milliárd euró) határozták meg.

A szerződés lezárásának határidejét többször elhalasztották, végül a minisztérium előző vezetése úgy döntött, hogy hivatali idejének végén felfüggeszti a tendert, mivel a három ajánlattevő közül egyik sem felelt meg a hadsereg követelményeinek.

Jana Černochová (ODS) védelmi miniszternek most arról kellene döntenie, hogy a projektet miképp fogják befejezni. Nem számít arra, hogy a szerződést még az idén megkötnék

Eddig négy ajánlattevő érdeklődött a cseh hadsereg lánctalpas tenderében, hasonlatosan a szlovákok által kiírt lánctalpas beszerzéshez.  A Puma páncélozott járművet gyártó német PSM konzorcium visszalépett, mielőtt benyújtotta volna ajánlatát. Így maradt a BAE Systems (Svédország) a CV90-essel, a GDELS (Spanyolország) az ASCOD-dal és a Rheinmetall Landsysteme (Németország) a Lynx-szel. Az új járműveknek a régi, még a Szovjetunióból származó páncélozott járműveket kellene felváltaniuk.

A hadsereg hétféle modifikációban szeretné a járműveket. Többségük gyalogsági harcjárműként fog szolgálni, amely 11 katonát szállíthat, rendelkezik egy személy által kezelt toronnyal és egy 30 milliméteres ágyúval. De igényelnek parancsnoki, felderítő, mérnöki, helyreállítási, orvosi és tüzérségi megfigyelő feladatok ellátására alkalmas járműveket is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések