A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Makizaj szerint nem nyílik az olló, hiába mértek Fidesz-erősödést


Az ATV Egyenes beszéd című műsorában adott interjút az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Róna Péter államfői jelöléséről és több másik aktuális témáról is kérdezték Márki-Zay Pétert kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, Róna mögött tudott épülni összellenzéki konszenzus, a jelölésre pedig azért is alkalmas, mert nem csupán kiváló jogász, de a devizahitelesek ügyében többször is felszólalt. Márki-Zay azt mondta, nyár óta, és nem csak az alkotmányozás kérdése miatt dolgozik együtt Rónával, akivel közös fórumot is tartottak, és mint mondja: nem kellett nagy kompromisszumokat kötnie senkinek a jelöléséhez. Hozzátette viszont, hogy arra számít, hogy hasonlóan Iványi Gáborhoz, akinek kiszivárgott a neve, mint potenciális ellenzéki államfőjelölt, Rónával szemben is támadások fognak érkezni a kormányközeli médiából.

Márki-Zayt ezután arról kérdezték, miért van az, hogy szinte naponta magyarázkodnia kell a kijelentései miatt, utalva arra, hogy szombaton egy utcafórumon azt mondta, hogy az ellenzék a kommunistákat és a fasisztákat is képviseli. A miniszterelnök-jelölt állítása szerint egyértelműen Orbán Viktorra utalt, aki „KISZ-titkárból egy fasiszta rendszer vezetőjévé” nőtte ki magát, ő ezt akarta mondani. Szerinte Orbán mai napig képviseli ezeket a csoportokat, a Mi Hazánkos Toroczkai Lászlótól a munkáspárti Thürmer Gyuláig.

A napokban a kormányközeli média újra felhozta azt a tavaly áprilisi videóját, amelyben egy vidéki Fidesz-szavazó kitöltött keresztrejtvényt küldött neki (reflektálva arra, hogy még korábban azt mondta, a vidéki fideszesek egy keresztrejtvényt sem tudnának megfejteni), amire ő úgy reagált, hogy „a helyesírása szerint egy szegény asszonytól jöhetett.” Márki-Zay helyesbített, azt mondta, írásképet akart mondani, de megkockáztatja, „a nők helyesírása átlagosan jobb, mint a férfiaké.”

Márki-Zay kitartott amellett, hogy szerinte nem mond olyan dolgokat, amik alapján támadható lenne, de sikernek éli meg, hogy ennyire lefoglalja a kormányközeli médiát.

A miniszterelnök-jelölt továbbra is optimista, hogy lesz vita közte és Orbán Viktor között, szerinte a Fidesz szavazói sem fogadják el a megaláztatást, hogy a miniszterelnök nem áll ki. Szerinte Orbán csak a szavazók szájába adja, hogy nem érdemes Márki-Zayval vitázni.

A Závecz Research felmérései szerint „nyílik az olló”, de Márki-Zay meg van győződve arról, hogy ez nem így van. Ő ezt többek között arra alapozza, hogy az utcákon mást lát, és a legtöbb ellenzéki körzetben hamarabb gyűltek össze az ellenzéki jelölti ajánlások, mint a fideszeseké. Hozzátette, olyan sem volt még, hogy egy nap alatt 20 millió forintnál nagyobb összeg érkezzen civilektől kampánytámogatásra, pusztán egy email alapján. A tekintetben is optimista, hogy ha mindenkit rá tudnak venni, hogy elmenjen szavazni, legyőzhető a Fidesz.

Márki-Zay szerint történelmi dolog, hogy az ellenzék három roma jelöltet is állít befutó helyeken, ez a fajta „szeretet, elfogadás és támogatás” még nem volt tapasztalható korábban. Azt viszont hangsúlyozta: a közös lista még nincs kész, határidőre viszont meglesz. Az ellenzéki program február 25-én jön, amiről azt állítja: a fideszeseknek is jobb Magyarországot ígér. Hozzátette: árnyékkormányról szó sem lehet, előbb a választást kell megnyerni, utána lehet a pozíciókat kiosztani.

Az interjú végén arról is beszélt, hogy nem tudja, mikor, de az Ördög Ügyvédje blog ismeretlen üzemeltetői három-négy miniszterről fognak kellemetlen dolgokat megjelentetni, legalábbis erről vannak információi.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések