A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar Lynx gyalogsági harcjárműveket vásárolhat Szlovákia


Gyalogsági harcjárművekre vonatkozó ajánlatot tett Szlovákiának Magyarország kormánya - olvasható a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos MTI-nek eljuttatott közleményében.

Szlovákia összesen 1,739 milliárd eurót tervez elkölteni kerekes és lánctalpas harcjárművekre haderejének modernizálása végett: 152 lánctalpas harcjárművet és 76, 8x8-as meghajtású páncélos katonai járművet akarnak beszerezni.

Az egyelőre nem világos, hogy a magyar kormány pontosan hány Lynx harcjármű legyártására, milyen áron tett ajánlatot. Az MTI-nek eljuttatott közlemény elsősorban a két ország katonai partnerségét méltatja, az ajánlat konkrétumaival kapcsolatosan kevés információt tartalmaz.

Az ajánlattétel nem jelent biztosan megbízást a szlovák kormány részéről, a szomszéd ország harcjárműtenderén versenyzik még Spanyolország, Csehország, Finnország, Románia és az Egyesült Államok is.

"A Lynx elsőrangú katonai-technikai paraméterei mellett egyaránt fontos, hogy a magyar haderőfejlesztésben elért, kimagaslóan jó nemzetközi pénzügyi konstrukciót Szlovákia számára is biztosítani tudjuk. Ez a kulcsa, hogy ezek a nagy értékű modernizációs programok hosszú távon mindkét fél számára finanszírozhatóak, ezáltal fenntarthatóak legyenek" - mondta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

Kedvező döntés esetén a projektet a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) koordinálja.

Magyarországon Zalaegerszegen épül most egy olyan gyár, ahol első körben a Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműveit fogják gyártani, e járművek gyártása eredeti tervek szerint 2023-ban kezdődik el. A gyár várhatóan már 2022-ben üzemképes lesz.

A gyártóüzem létesítésének célja kezdettől fogva az, hogy a hazai, honvédségi rendszeresítés mellett exportra is termeljen Magyarország. Ha sikerült Szlovákiával megállapodni, ők lesznek a honvédelmi- és haderőfejlesztési programhoz köthető hadiipar-fejlesztési projekt termékeinek első vásárlói.

Maróth Gáspár az M1 szerda esti műsorában azt mondta, hogy kétmilliárd euró a szlovák beszerzés, 2025-26-ra pedig 1-2, az évtized végére 3-4 milliárd eurós exporttal kalkulálnak.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a nyáron lesz döntés szlovák részről a beszerzésről, a szakember viszont összességében úgy véli, ár-érték arányban a Lynxek a legjobb döntés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések