A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klónozott disznók szívét ültetnék emberekbe német tudósok

A génmódosított sertések kitenyésztésével hamarabb lehetne új szívhez jutni – vélik egy projektben résztvevő német kutatók, akik már két-három éven belül el is végeznék az első ilyen műtétet.

Német tudósok azt tervezik, hogy még idén klónozott, genetikailag módosított sertéseket tenyésztenek, hogy azokat szívdonorként használják fel – írta meg a HVG.

A lap Eckhard Wolf, a Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatójára hivatkozik, aki elmondta, hogy csoportjával egy Auckland-szigeti disznófajtából módosított, és transzplantációra kész állatot akarnak tenyészteni, amely 2025-re készen állhat arra, hogy transzplantációt végezhessenek vele emberi alanyon.

Ilyen műtétet már végeztek az Egyesült Államokban, méghozzá  a Marylandi Orvostudományi Egyetemen,

ahol januárban egy tízféle génmódosításon átesett sertésből származó szívet ültettek át egy halálos betegségben szenvedő emberbe. Az orvosok szerint „a műtét jól sikerült, bár a fertőzés, a kilökődés vagy a magas vérnyomás veszélye továbbra is fennáll" – írja a HVG.

A lap szerint Wolf  kutatócsoportja egyszerűbben, csupán öt genetikai módosítással dolgozik. A tudós szakterülete az állatból emberbe történő transzplantáció, az úgynevezett xenotranszplantáció. A húsz éve ezzel a területtel foglalkozó tudós kollégáival a genetikailag legalkalmasabb állatokat klónozással akarják létrehozni, majd tenyészteni. Az első ilyen sertés-generációnak idén kellene megszületnie, hogy a szívátültetést páviánokon tesztelhessék, mielőtt két-három év múlva embernél is kipróbálhassák.

A HVG emlékeztetett, hogy Németországban 2021 végén mintegy 8500 ember várt szervátültetésre az ország szervtranszplantációs intézetének adatai szerint.

Eckhard Wolf professzor szerint az állati donorok segíthetnének lerövidíteni a várakozási időt, álltatjogi aktivisták szerint azonban „a technológia nem veszi figyelembe az állatok jogait, és a sertéseket szervgyárakká alacsonyítja, a transzplantációs kísérletekben használt majmok pedig kínok között halnak meg" – áll a HVG cikkében.

A 2019 februárjában elindított az „Orvosok az állatkísérletek ellen" című petíciót eddig 57 ezrten írták alá.

Kristina Berchtold, a Tierschutzbund német állatvédelmi ernyőszervezet müncheni csoportjának képviselője a gyakorlatot „etikailag nagyon megkérdőjelezhetőnek" nevezte. Hangsúlyozta, hogy „az állatok nem szolgálhatnak pótalkatrészként az emberek számára" – idézi a HVG az állatvédő aktivistát. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések