Hirdessen itt

Kanadában a gyerekek 12 éves kortól dönthetnek egészségügyi kérdéseikről, a szüleik tudta nélkül

Kanada British Columbia nevű tartományában egészen elképesztő szabályozás vonatkozik a fiatalok egészségügyi adatainak kezelésére. 

Az információkhoz hozzáférést adó portál alapvetően a 19 évnél idősebb polgárok számára válik elérhetővé, ám a 12 és 18 év közötti gyermekek is hozzáférhetnek orvos vagy védőnő támogatásával, miközben a szüleik kizárásra kerülnek, és nem láthatják gyermekük egészségügyi adatait.

Újabb őrület Kanadában

A tartomány MyHealthPortal elnevezésű felületét leginkább a magyar EESZT-portálhoz lehetne hasonlítani. A healthlinkbc.ca-n, British Columbia hivatalos egészségügyi információs oldalán olvasható leírás szerint a portál
 
„egy olyan online eszköz, amely a tartományi egészségügyi rendszer páciensei számára biztonságos, a hét minden napján 0-24 órás hozzáférést biztosít személyes egészségügyi információikhoz számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon keresztül. A MyHealthPortal a 19 éves és idősebb polgárok számára, vagy 12-18 éves kor között az orvos vagy a védőnő támogatásával érhető el."

A szülők kizárásához szükséges a gyermek beleegyezése is, ám egy 12 éves gyermek valószínűleg nincsen teljesen tisztában azzal, hogy mibe egyezik bele. A Védett Társadalom Alapítvány egy kanadai kapcsolatától egy egészen elképesztő példáról kapott beszámolót, mely a rendszer működését tökéletesen szemlélteti.

Az iskolai védőnő befolyásolja a fiatalokat

„Ismerős anyuka mesélte nemrégiben, hogy gyermeke betöltötte a 12. évet. Nem sokkal a születésnap után az édesanya úgy döntött, rápillant gyermeke egészségügyi adataira a MyHealthPortal weboldalon. Ekkor jött a meglepetés, ugyanis a 12 éves gyerek egészségügyi adataihoz a szülei már nem fértek hozzá. Az anya sokkos állapotba került, ugyanis erre egyáltalán nem számított. Ha például a gyermeke beteg, akkor erről a szülő nem is szerezhet tudomást, hiszen nem közlik vele. A gyermek önállóan, szülei megkérdezése vagy beleegyezése nélkül dönthet például egy nemátalakító műtétről is. Mindez a legérzékenyebb tinédzser korban, amikor az ember még gyerek és nem tud felnőtt módon döntéseket hozni."

A Védett Társadalom Alapítványhoz eljuttatott levélből kiderült, hogy

a gyereket valaki,  feltehetőleg az iskolanővér rábeszélte, hogy ezentúl a személyes adatokhoz csak neki legyen hozzáférése, a szüleinek pedig ne, hiszen ő már elég nagy ehhez.

Ne feledjük, hogy egy olyan országról beszélhetünk, ahol a gyermekek önállóan dönthetnek nemátalakító műtétekről és egyéb, visszafordíthatatlan károkat okozó beavatkozásokról. British Columbia tartományban mindehhez már nemhogy beleegyezés nem kell a szülőktől, de tudniuk sem kell a folyamatról.

Kiemelnénk azt a tényt, hogy a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok, iskolapszichológusok, védőnők hogyan gyakorolnak befolyást a fiatalra, hogyan veszik rá ilyen döntések meghozatalára. Ez a kor egy nagyon érzékeny időszak a gyerek személyiségfejlődése szempontjából, hiszen még nem rendelkezik szilárdan kialakult énképpel és világképpel, aminek következtében könnyen befolyásolható és megvezethető.

Nem akarjuk részletezni, hogy mindez milyen következményekkel járhat - írja a Vdtablog.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések