A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hivatalból indított bűnügyi kivizsgálást a rendőrség a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt fertőzések ügyében


Hivatalból büntetőjogi eljárást indított a Hargita megyei rendőrség gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályán Pseudomonas aeruginosa baktériummal megfertőződött páciensek ügyében - írja a szekelyfold.ma.

A kórházban 14, szürkehályoggal műtött beteg esetében alakult ki a szemgolyó gyulladása. Közülük hat betegnél Pseudomonas aeruginosa baktériumot azonosítottak. 13 beteget újraműtöttek. Az Agerpres beszámolója szerint az újraműtött betegek közül hárman elvesztették látásukat a műtött szemen. Hat páciens látása romlott, öt páciensé pedig nem vagy csak kis mértékben romlott.

A Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság az ügy miatt 30 ezer lej értékben rótt ki bírságokat.

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője a sajtónak elmondta, hogy a csíkszeredai kórház szemészeti részlegén súlyos hiányosságok voltak a fertőtlenítési eljárások betartása terén. Sergiu Sîngeorzan, a megyei kórház fertőzés-megelőzési osztályának vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy a baj a sterilizálási eljárások be nem tartásából származott, és hogy a baktérium valószínűleg kívülről került a kórházba, majd személyzeti úton terjedt el.

Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőrség szóvivője arról tájékoztatott, hogy az ügyben senki nem tett feljelentést, a rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt.

A Pseudomonas aeruginosa (ejtsd: pszeudomonász eruginóza) baktériumok olyan csoportja, mely  bizonyos, ellene korábban hatásos antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált. A kórházi környezetben az MPAE nagyobb arányban fordul elő. A baktérium jelen lehet az emberi szervezetben úgy, hogy tüneteket nem alakulnak ki (hordozó állapot), más esetekben fertőzéseket okoz, pl. tüdőgyulladást, véráram fertőzést, húgyúti fertőzést stb. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések