A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy nap alatt 9 különösen védett farkast lőttek ki Norvégiában


Egyetlen nap alatt 9 farkast lőttek agyon Norvégiában, miután egy helyi bíróság hatályon kívül helyezte a tavaly decemberben tervezett farkasvadászatot tiltó határozatot. 2021 végén 51 farkas kilövésére adtak engedélyt a norvég állami hatóságok, ami a Norvégiában élő farkasok több mint fele, ugyanis becslések szerint a különösen veszélyeztetett fajnak csak kb. 80 egyede él az országban.

A 51 kilövésre ítélt állatból 25 az ország területének kb. 5 százalékét kitevő „farkaszónában” él, amit kifejezetten a farkasok szaporodásának elősegítésére hoztak létre. A vadászatot ebben a zónában is engedélyezték a kormányzati hatóságok, de norvég környezetvédők bírósághoz fordultak azzal, hogy a vadászat EU-s jogot sértene. A bíróság ezért tilalmat rendelt el, de ezt a tilalmat helyezte hatályon kívül most a másodfokon eljáró bíró.

A norvég kormány üdvözölte a tiltás hatályon kívül helyezését.

A norvég környezetvédőket sokkolta a döntés és a vadászat megindítása. Közleményeik szerint a skandináv országok a farkasokkal szemben leginkább ellenséges nyugat-európai országok, és egyáltalán nem érdekli őket, hogy a farkas már eleve különösen veszélyeztetett fajnak számít ebben a régióban.

Norvégia mellett Finnországban, Svédországban és Németországban is egyre gyakoribb a farkasok engedélyezett vadászata, még úgy is, hogy lényegesen kevesebb farkas él ezekben az országokban mint néhány száz évvel ezelőtt. A kormányok elsősorban mezőgazdasági érdekcsoportok nyomásának engedve döntenek a farkasok kilövése mellett, a farkasok ugyanis sajnos nem nagyon akarják felfogni, hogy mostanra Európa területének nagyrésze mezőgazdasági művelés alatt áll, és az emberek szerint csúnya dolog megenni a mezőn legelésző háziállatokat, valamint azokat, amiket az emberek szeretnének hobbiból kilőni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések