A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MPP: Mindenki vallhassa meg nemzetiségét retorzió nélkül!

A Magyar Polgári Párt közleménye a romániai népszámlálással kapcsolatban

A Magyar Polgári Párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a 21. században, az Európai Unió egyik tagállama, mely vállalta az ezzel járó kötelezettségeket, nem teszi lehetővé a területén élő nemzetiségek számára, hogy szabadon vállalhassa identitását előre látható negatív következmények nélkül.
 
Határozott álláspontunk az, hogy a soron következő romániai népszámlálás során, az Erdélyben, Havasalföldön és Moldvában élő minden nemzetiség és a részét képező regionális identitás választható lehessen a kérdőíveken, anélkül hogy nyelvi vagy kulturális jogai sérülnének közösségeinknek.
 
Fontosnak tartjuk, hogy minden Romániában élő magyar anyanyelvű ember, szabadon választhassa meg székely, csángó vagy egyéb identitását, mivel ezek történelmileg és kulturálisan is a magyar identitás pontosan meghatározható részét képezik.
 
Jogosnak tartjuk mindazok félelmét, akik attól tartanak, hogy ha a magyar fő csoport mellett választható lesz a székely és a csángó vagy épp több regionális identitás, ezt későbbiekben az erdélyi magyarság megosztására és így nyelvi és kulturális jogainak megvonására használják fel.
 
Javasoljuk, hogy a román kormány részét képező Romániai Demokrata Szövetség parlamenti frakciója, a népszámlálási kérdőív átalakítása mellett, mielőbb javasolja a Közigazgatási Törvénykönyv módosítását, hogy megszűnjön annak a lehetősége, hogy regionális identitásaink vállalásával, nyelvi jogaink sérülhessenek.
 
A Magyar Polgári Párt álláspontja az, hogy az erdélyi magyarság pontos és teljes körű számbavétele, egységes nemzeti ügy legyen minden politikai szereplő számára. Ennek érdekében felhívással fordultunk a másik két erdélyi magyar politikai képviselethez és levelünkben kértük az egységes álláspont kialakítását. Ez közös feladatunk a nemzeti érdek szolgálatában, amely felülír bármilyen vitát vagy ideológiai különbséget. Ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy a magyar politikai szervezetek, mihamarabb egyeztessenek, hogy miként működhetünk együtt a leghatékonyabban és járulhatunk hozzá mindannyian az erdélyi magyarság népszavazással kapcsolatos tájékoztatásához, március 14-től kezdődően pedig teljes körű számbavételéhez.
 
Ne feledjük azt, hogy az előttünk álló népszámlálás során, nemcsak az erdélyi magyarság többségének, hanem teljességének megszólítására van szükség, így mindannyiunknak szerepe és feladata van!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések