A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar kutatók felfedezése mentheti meg a delta variáns által megfertőzött betegeket


Letoha Tamás és kutatócsoportja sikerrel térképezték fel a vírusvariáns fertőzésének molekuláris alapjait. Felfedezésüknek köszönhetően pedig új fejezet kezdődhet a betegek terápiás kezelésében - írja a mandiner.

Nagy jelentősége lehet a koronavírus-megbetegedések kezelése szempontjából a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói által a tett felfedezésnek. A kutatócsoportnak Letoha Tamás vezetésével ugyanis 

sikerült feltérképeznie a SARS-CoV-2 Delta variáns fokozott fertőzőképességének molekuláris alapjait.

Egyben azt is bizonyították, hogy a delta variánssal fertőzött betegek gyógykezelésében rendkívül hatékony lehet egy évtizedek óta bevett terápiás módszer alkalmazása, és ez rengeteg ember életét mentheti meg.

Felfedezték a sejt belsejébe vezető utat, itt jut be a koronavírus is

A mostani felfedezést, amelyet azóta a svájci MDPI szakmai kiadónál megjelenő International Journal of Molecular Sciences-ben publikáltak is egy korábbi kutatásra alapozták, amelyben Letoha Tamás még orvostanhallgatóként vett részt. Azt kutatták, hogyan lehet a génterápiás eljárásokhoz használt vegyületeket hatékonyan bejuttatni a sejtekbe.

„A DNS és az RNS sejtekbe bejuttatása ugyanis nagyon bonyolult folyamat, ehhez szükség van egy úgynevezett vektormolekulára, egy hordozóra. Azt vizsgáltuk, hogyan lehet hatékony vektorokat kifejleszteni, és milyen fiziko-kémiai paramétereknek kell megfeleljen, egy ilyen molekula, hogy célzottan és hatékonyan juttathassa be a sejtekbe a nukleinsav-hatóanyagokat.” – mondta el megkeresésünkre kutatás vezetője. 

A természet leghatékonyabb „génterápiás eszközei” maguk a vírusok,

ezért azt vizsgálták hogy ezek milyen úton jutnak be a sejtekbe – idézte fel Letoha Tamás. A kutatás eredményeként találtak egy ilyen „útvonalat”, egy olyan cukrozott sejtfelszíni fehérjéket tartalmazó csoportot, amely képes magához kötni vírusokat, és elindítani egy egyedi sejtfelvételi folyamatot. Az egyedisége abban áll, hogy a bejutás közben a sejt nem emészti meg a bekerülő anyagot. 


A vírus így tehát jó modell volt ahhoz, hogy hogyan lehet génterápiás hatóanyagokat bejuttatni a sejtekbe. Az eredményt kutatótársával, Szilák Lászlóval 2007-ben szabadalmaztatták is az Egyesült Államokban, az felfedezés gyógyszeripari alkalmazását azonban nehezíti, hogy az emberi szervezetben különböző mennyiségben, de rengeteg szervben megtalálhatóak az ilyen fehérjéket tartalmazó sejtek, ezért nem egyszerű a hatóanyagok célzott bejuttatása.

„Ezek az úgynevezett cukrozott fehérjék olyanok, mint egy fenyőfa, amelynek a törzse a fehérje, az ágai a cukor-oldalláncok, és az ágvégek elágazásai pedig a fehérjéket megkötő régiók” – mondja. Az említett sejteken a fehérjéket megkötő régió egy heparin szerű vegyület, ez teszi lehetővé a sejthez való kapcsolódást. A kötődés azonban csak egy úgynevezett aminosav-kód, az aminosavak egy bizonyos sorrendje esetén lehetséges.

A koronavírus delta variáns fertőzési folyamatának felfedezése a terápiás kezelést is segítheti

A járvány kezdetén, még 2020 elején végiggondolták, hogy egy vírus bejutásának, amely ilyen könnyen megfertőzi a tüdőt, biztosan van molekuláris szintű alapja. Az első Kínából vásárolt laboratóriumban előállított koronavírus tüskefehérjéket vizsgálva Hudák Anett biológussal kiderítették, hogy ezekben létezik egy evolúciósan konzervált heparin-kötő régió, amely azt jelenti, hogy az eredeti koronavírus nagyon hatékonyan képes az emberi szervezet bizonyos részein található sejtfelszíni fehérjékhez kötődni, és ezeken keresztül a sejtekbe jutni.

Az első felfedezés publikálását követően érkezett a delta variáns.

Ezt megvizsgálva azt fedezték fel, hogy a mutálódott vírus az eredeti törzsnél is jobban kötődik az egyik ilyen fehérjecsoportot tartalmazó, a tüdőben nagy mennyiségben található fehérjéhez. Ennek eredményeként tud a koronavírus delta variánsa könnyebben és több tüdősejtet megfertőzni.

A felfedezés gyakorlati haszna pedig az, hogy ezzel bizonyították, hogy a véralvadásgátló terápiás szerként évtizedek óta alkalmazott heparinhoz erőteljesen kötődik a delta variáns,

ezért a heparin-szerű hatóanyagok alkalmazása – kiegészítve egyéb vírusellenes szerekkel – hatékony terápiás módszer a delta variánssal fertőzött betegek gyógyításában.

Letoha Tamás szerint a heparin-származékok nélkülözhetetlen részei kell legyenek a koronavírusos megbetegedések gyógyításában alkalmazott terápiás portfóliónak.


A felfedezés tehát nem egy új gyógyszert ad a világnak, hanem annál is jobbat: egy régóta ismert hatóanyagból bizonyította be, hogy komolyan segítheti a koronavírusos betegek gyógyítását, ezzel egy biztonságosan alkalmazható eszközt adott az az orvosok kezébe. 

A svájci MDPI kiadó által közzétett tanulmány a Delta-fertőzések molekuláris mechanizmusának leírása mellett lehetővé teszi molekulárisan célzott, de egyszerű stratégiák kidolgozását az újabb variánsok terjedésének csökkentésére és az általuk okozott megbetegedések célzott és hatékony kezelésére.

A kutatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott Befektetés a jövőbe pályázat keretében valósult meg, a csoport tagjai Hudák Anett, Letoha Annamária, Szilák László, Veres Gábor és Letoha Tamás voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések