Hirdessen itt

Magyar csillagász szúrta ki 2022 első üstökösét, őróla nevezték el

Sárneczky Krisztián ezzel a harmadik olyan magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el.

Már rá is bukkantak 2022 első üstökösére, melyet ráadásul egy magyar csillagász fedezett fel.

A C/2022 A1 már meg is kapta felfedezője, Sárneczky Krisztián vezetéknevét. Ezzel ő a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el. A hírt Central Bureau for Astronomical Telegrams friss hírlevelében is bejelentették.

Sárneczky – aki a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet csillagásza – január 2-án éjszaka vett észre egy korábban nem látott, ködös foltot a Hiúz csillagképben a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt teleszkópjával. A csillagász fényképeket készített, majd rájött, hogy egy addig ismeretlen, igen kicsi üstököst fedezett fel.



Az üstökös még csak öt napja ismerni, de Sárneczky már megosztott néhány dolgot róla. Ezek egyike, hogy január 8-án, magyar idő szerint 21:20-kor lesz a legközelebb a Földhöz, bár akkor is 47,6 millió kilométerre (0,318 CSE, csillagászati egységre). Az üstökös a csillagász szerint nagyon gyorsan mozog, a mozgása pedig retrográd, azaz a Földdel ellentétes irányban kering a Nap körül.

„Ez egy nagyon picike üstökös, a valaha észleltek közül az egyik leghalványabb. Hozzávetőlegesen 50 ezerszer halványabb, mint a szabad szemmel vagy kézi távcsövekkel látható üstökösök. A magja párszor tíz méter átmérőjű lehet, legfeljebb százméteres, ködössége pedig 6-8000 kilométeres, azaz nagyjából akkora, mint a Mars bolygó" – mondta Sárneczky Krisztián.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések