A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitört a botrány Egyiptomban, mert a Netflix első arab filmjében homoszexuális karakter is van

A Netflix január 20-án mutatta be első saját gyártású arab játékfilmjét, néhány nappal később pedig máris heves támadások kereszttüzébe került a Közel-Keleten – többek között azért, mert szerepel benne egyetlen homoszexuális karakter. A The Hollywood Reporter is beszámolt arról, hogy a helyi konzervatív politikusoknál kiverte a biztosítékot a Netflix.

Még 2016-ban mutatták be a Teljesen idegenek című olasz vígjátékot, amelyben hét barát ül vacsoraasztalhoz. Játékba kezdenek, mindenki kihangosítja az este során befutó telefonhívásokat és felolvassák az érkező üzeneteket, amiből nem meglepő módon jókora bonyodalmak adódnak.

Azóta legalább 20 remake készült belőle Lengyelországtól Vietnámon át Mexikóig, itthon a magyar változat BÚÉK címen futott Goda Krisztina rendezésében.

A Netflix ennek a vígjátéknak készítette el az arab változatát egy libanoni-egyiptomi-egyesült arab emírségekbeli koprodukcióban. Először a Twitteren háborodtak fel sokan a Közel-Keleten, amiért a film egyetlen homokos karaktere „homoszexualitásra és erkölcsi romlásra buzdít", a házasságtörés előkerülő témája miatt pedig „nyugati szokásokat ültet egy konzervatív társadalomba".

Egyesek már ott tartottak, hogy nemcsak betiltani kellene a filmet, de minden közreműködő ellen büntetőeljárást is kellene indítani.

Egy egyiptomi ügyvéd máris perre készül, hogy a filmet távolítsák el a Netflixről. Ayman Mahfouz állítása szerint a vígjáték egy „összeesküvés az arab társadalom felbomlasztására", és ebben aktív szerepet játszik a film egyiptomi főszereplőnője. Mahfouz volt szintén az, aki egy egyiptomi színész transznemű fiát 2020-ban beperelte egy Instagram-poszt miatt, mert szerint a fiú „a homoszexualitást népszerűsítette".

Közben a CNN arab nyelvű kiadása már arról is beszámolt, hogy a film kapcsán Musztafa Bakri egyiptomi politikus a képviselőház elnökének címzett nyilatkozatában azt közölte, hogy a film "a homoszexualitásra és árulásra buzdít".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések