A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Katonai drónok repültek a svéd atomerőművek fölé, egyelőre senki nem tudja, honnan jöttek


Három atomerőmű, a svéd királyi palota és több kormányzati épület felett is katonai drónokat láttak Svédországban.

Az elmúlt napokban több, ismeretlen eredetű drónt észleltek Svédország különböző pontjain. A repülő szerkezetek három atomerőműnél jelentek meg, de emellett a svéd királyi palota és több repülőtér felett is látták őket. A hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy kik állhatnak a titokzatos repülések mögött, ugyanakkor helyi sajtóértesülések szerint a rendőrség és a parti őrség átkutatja a tengert és a Stockholm környéki szigeteket.

A BBC beszámolója szerint legutóbb hétfőn este láttak egy drónt a forsmarki atomerőmű felett, a svéd biztonsági szolgálat (SAPO) pedig egy-egy, a ringhalsi és az oskarshamni atomerőműnél történt esetet is vizsgál.

A SAPO szerint a drónokat (és ismeretlen kezelőiket) titkos információk jogosulatlan kezelésével vádolják. Bár arra nem tért ki a hatóság, hogy milyen típusú repülő eszközökről van szó, a beszámolók szerint nagy szárnyfesztávolsággal rendelkező katonai drónok lehettek.

A svéd televízió szerint egy rendőrségi helikopter egy 1000 méter magasságban repülő drónt is követett Stockholm közelében. Eközben a hétvégén a parlament és kormányzati épületek közelében látták ismét felbukkanni a szerkezeteket.

A berepülések nem sokkal azután kezdődtek, hogy Svédország fokozta a katonai készültségét az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések