Hirdessen itt

EP-képviselők teljes körű választási megfigyelést kérnek Magyarországon


Az öt politikai csoportból, 19 különböző országból származó képviselők osztoznak abban az aggodalomban, hogy a választásokat esetleg nem a legdemokratikusabb normák szerint rendezik meg – írja a mandiner a Politico-ra hivatkozva.


Az Európai Parlament 62 tagú, pártokon átívelő csoportja teljes körű választási megfigyelést kért a közelgő magyarországi választások megfigyelésére, amely egy igen szokatlan jelenség. A lépés a magyarországi demokratikus visszaesés és intézményeinek legitimitása miatti aggodalmak elmélyülését tükrözi. „5 politikai csoportból és 19 különböző országból származunk. De mindannyian osztozunk abban az aggodalomban, hogy a választásokat esetleg nem a legdemokratikusabb normák szerint rendezik meg" – írták a választásokat figyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) küldött levelükben a képviselők.

Szintén levelükben mutattak rá a 2018-as magyarországi választások tapasztalataira, amikor egy korlátozott EBESZ-misszió arra a következtetésre jutott, hogy „a megfélemlítő kampányretorika korlátozza az érdemi viták terét, és csökkenti a választók megalapozott döntéshozatali képességét". Azt is megállapította, hogy a kormányzati tájékoztató kampányok „jelentősen veszélyeztették" a tisztességes versenyt. „Az idei választások előtt további súlyosan aggasztó fejleményeket figyelhettünk meg"– írták.

„A választási és egyéb törvények 2018 óta történt változásai tovább ásták a választási folyamatok tisztességességét, és jelentősen megnövelték a – többnyire a választás napján történő – manipuláció kockázatát mind a szavazóhelyiségekben, mind azon kívül". Kovács Zoltán visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a választást el lehet csalni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések