A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Czeglédy Csaba hat éven át látott el képviseletet büntetőperekben úgy, hogy ügyvéd sem lehetett volna

Olyan közhiteles okirat került a PestiSrácok.hu birtokába, amely bizonyítja, Czeglédy Csaba 2010 végétől egy személyben vezette diákmunka és munkaerő közvetítő cégét, a Human Operator Zrt-t.

Mivel az ügyvédi törvény már akkoriban és egyértelműen rendelkezett arról, hogy ügyvéd nem vezethet céget, Czeglédy már akkor trükközött és a törvényeket kijátszva vitte egyszerre a cégét és ügyvédkedett, nem is akárkiket képviselve. Ha visszaemlékeznek, Czeglédy a legkomolyabb politikai érintettségű büntetőügyekben védte a kormányváltást követő elszámoltatás idején a baloldali politikusokat. Egy a PS által megkérdezett ügyvéd szerint – amennyiben az okirat tartalma megfelel a valóságnak – nem csak az vetődik fel a birtokukban lévő dokumentum szerint, hogy Czeglédy a törvénnyel összeférhetetlen módon látott el ügyvédi hivatást, hanem más bűncselekmény, konkrétan közokirathamisítás elkövetésének lehetősége szintén felvetődhet abban az esetben, ha a cégnyilvántartásban más volt feltüntetve, mint ahogy a céget ténylegesen irányították.

Többször, többen felvetették már, hogy megkérdőjelezhető Czeglédy Csaba ügyvédi tevékenysége. Sajtótémát adtak már szakvizsgája megszerzésének körülményei is, hiszen főállású alpolgármesterként, saját érdekeltségbe tartozó cégben látott el elvileg szintén főállásban jogi előadói feladatokat három éven át, amely az ügyvédi szakvizsga követelménye volt. Felvetődött korábban már az is, hogyan vezethette egyszerre a Human Operator Zrt.-t és lehetett ügyvéd, de ezeket rendre megpróbálta kimagyarázni. Az utóbbit például azzal, hogy a zrt-vé alakult Human Operatorban ő már csak igazgatósági tag volt, azt pedig nem tiltja az ügyvédi törvény.

Csakhogy a PestiSrácok.hu most egy olyan közhiteles okirat birtokába került, amely egyértelműen bizonyíthatja, Czeglédy Csaba igenis egy személyben vezette a cégét. Így joggal vetődik fel, hogy az igazgatósági vezetési forma, vezérigazgató nélkül azért kellett-e, mert ez volt az egyetlen kiskapu, hogy egyszerre vezesse a milliárdos árbevételt termelő vállalkozását és ügyvédkedjen. A Human Operator 2010 december 31-el alakult át kft.-ből zrt.-vé. A kft.-nek még Czeglédy volt az ügyvezetője, a zrt-t azonban a cégbírósági adatok szerint már igazgatóság irányította, amelynek Czeglédy szimplán a tagja volt.

A régi, 2018.jan.1-ig hatályos ügyvédi törvény (1998. évi XI. törvény) szerint az ügyvéd nem végezhet személyes közreműködéssel vagy korlátlan anyagi felelősséggel járó vállalkozói tevékenységet. [Ügyvéd tv. 6. § (1) bek.b) pont]. A jogalkotó szándéka tehát egyértelmű: ügyvéd ne vezessen céget, és aki céget vezet, az ne legyen ügyvéd.

Czeglédy Csaba saját, interneten fellelhető életrajza szerint 2011-ben már ügyvéd volt, tehát az Ügyvédi Kamara Tagja. Emellett ugyan hivatalosan – ahogy azt a törvény megengedte – igazgatósági tag volt a Human Operator Zrt-ben. Csakhogy nem állt meg itt. A valóságban egy személyben vezette, irányította a céget és minden döntést személyesen ő hozott, azaz személyesen közreműködött a cég vezetésében, amit az ügyvédi törvény egyértelműen tiltott.

A Pestisracok.hu birtokában lévő közhiteles dokumentumot a Pesti TV-n szombaton este kilenckor adásba kerülő Az Ügy című tényfeltáró riportműsorban fogják bemutatni, amelyben megszólalt többek közt Szalai István ügyvéd, volt nyomozó ügyész, aki állítja: az irat szerint valóban fennállhatott az összeférhetetlenség, amit be kellett volna jelenteni a kamaránál, majd az összeférhetetlenséget megszüntetni. Csakhogy ez nem történt meg. Szalai István arról is beszélt, hogyha valaki egy céget egy személyben vezet, de a cégbíróságra benyújtott iratokban, végső soron a cégnyilvántartás adataiban nem ez szerepel, az akár úgynevezett intellektuális közokirathamisításnak minősülhet.

Az a kérdés is felvetődött, hogy ha valaki éveken át lát el ügyvédi képviseletet úgy, hogy nem lehetne ügyvéd – ez pedig az úgynevezett álképviselet – akkor törvényesnek fogadható-e el azoknak a büntetőügyeknek az ítélete, amelyek ilyen körülmények között születettek, ezért nem csak a vas Megyei Ügyvédi Kamarát, hanem a Legfőbb Ügyészséget is megkeresték. A Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökének válaszait már csak azért is epekedve várják feltett kérdéseikre, mert tőlük azt is megkérdezték, mikor folytatják le az újabb etikai vizsgálatot Czeglédy Csabával szemben, amikor kamarai tagságának felfüggesztése alatt újabb bűncselekmények miatt már hetekkel ezelőtt vádat emeltek ellene és erről az ügyészség a kamarát is tájékoztatta.

Forrás: PS

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések