A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

500 hirosimai atombomba erejével törhetett ki a tongai vulkán

Megszülettek az első becslések a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán múlt hétvégi kitörésének erejére vonatkozóan – írja az IFLScience. A szakértők már korábban megállapították, hogy az esemény lehetett az utóbbi évtizedek legnagyobb kitörése. A helyi hatóságok szerint az esemény sugara 260 kilométer volt, a vulkáni hamu pedig nagyjából 20 kilométeres magasságig jutott.

James Garvin, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa az NPR-nek azt mondta, a kitörés ereje nagyjából 10 megatonna TNT energiájának felelt meg.

A kitörés ereje a Hirosimára 1945-ben ledobott atombomba több mint 500-szorosa volt.

Ennél nagyobb energiájú kitörés nem történt az utóbbi 30 évben.

A tongai tűzhányó a tenger alatt fekszik, az elmúlt egy hónapban pedig fokozatosan nőtt az aktivitása. A vulkán csúcsa, a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai korábban két lakatlan szigetként volt látható, ezek 2009-ben egyesültek. Az idén januári kitörés óta a Hunga Tonga-Hunga Ha'apai ismét kettévált.

Az esemény rendkívül gyors volt, a kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy az aktivitás miként tudott akkora cunamit kialakítani, amely a világ távoli pontjait, így Perut, Japánt és Ausztráliát is elérte. Azt továbbra sem tudni, hogy az esemény pontosan mekkora pusztítást okozott Tongán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések