Hirdessen itt

Öngyilkos merénylők előtt tisztelgett a tálib belügyminiszter


Öngyilkos merénylők hozzátartozóit fogadta, pénzt adott, illetve földet ígért nekik a Szirádzsuddín Hakkáni, az afganisztáni radikális iszlamista tálibok ideiglenes kormányának belügyminisztere – derül ki a kabuli belügyi tárca keddi közleményéből.

A minisztérium szerint Hakkáni egy ötcsillagos kabuli szállodában tartott rendezvényen fogadta a családtagokat, és tisztelettel adózott az öngyilkos merényletet elkövetők hozzátartozói előtt. A miniszter az öngyilkos merénylőket “mártíromságot keresőknek” és “szent harcosoknak” nevezte.

Hakkáni a hozzátartozókhoz intézett beszédében méltatta az öngyilkos merénylők “áldozatvállalását”, amely szerinte “elősegítette a tálib kormány visszaállítását”. A közlemény szerint az “iszlám és szülőföldjük hőseinek” is nevezte a merénylőket. A tárcavezető ruhával és pénzzel látta el a családtagokat, illetve földet ígért nekik.

Kári Szaíd Hoszti belügyi szóvivő a Twitteren felvételeket is megosztott az eseményről, igaz, ezeken Hakkáni csak homályosan vagy csak hátulról látható. A dpa német hírügynökség megjegyezte: amennyiben a felvételeken tényleg Hakkáni látható, úgy ez az első nyilvános szereplése ideiglenes belügyminiszterként.

A tárcavezető a hírhedt Hakkáni-hálózat vezetője, az Egyesült Államokban körözött terroristaként tartják számon, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban 10 millió dollárt (több mint 3,1 milliárd forintot) ajánlott fel annak, aki a letartóztatásához vezető információval szolgál.

A tálib mozgalmon belül működő, befolyásos Hakkáni-hálózat olyan összetett és halálos támadásokért felel, amelyeket az Afganisztánban korábban állomásozó nemzetközi erők, valamint az általuk támogatott, augusztusban összeomlott afgán kormányhoz hű erők ellen hajtottak végre.

A hálózat tagjai az elmúlt két évtizedben öngyilkos robbantásos merényletek egész sorát követték el, melyekben afgánok ezrei vesztették életüket.

Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg a hatalomtól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

Forrás:
MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések