A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Financial Times: Az amerikai jobboldal szerelmi viszonya Orbán Viktorral


A lap publicistája szerint a Republikánus Párt köreiben úgy látják, a magyar kormányfő felemelkedése számukra is követhető receptet kínálhat a hatalomba való visszatérésre, illetve az illiberális elvek mentén folytatott kormányzásra.

Míg az amerikai konzervatívok korábban csak „távolról csodálták” Orbán Viktor miniszterelnököt, mára minden lépését utánoznák, mivel a Republikánus Párt köreiben úgy látják, a magyar kormányfő felemelkedése számukra is követhető receptet kínálhat a hatalomba való visszatérésre, illetve az illiberális elvek mentén folytatott kormányzásra – írja Financial Times publicistája a lap online kiadásában. Edward Luce szerint a magyar példa azért lehet annyira vonzó az amerikai konzervatívoknak, mert Orbán Viktor

megmutatja, hogy végrehajtható az illiberalizmusra való átállás”,

és míg első, 1998–2002 közötti kormányzati ciklusában az általa vezetett Fidesz sok közös vonást mutatott a Ronald Reagan-féle republikánusokkal, 2010-es visszatérésekor már „nagyon másféle” ideológiát követett, és ahogy Donald Trump korábbi elnök egykori főstratégája, Steve Bannon fogalmazott „Trump előtt Trump” volt.

Orbán Viktor retorikájában egyebek mellett az európai identitás helyét átvették a Magyarország keresztény kultúrájának védelmét emlegető szólamok, és az „új Orbán” már a függetlenül működő média, igazságszolgáltatás, illetve felsőoktatás ellenségeként lépett fel, az európai vezetők között a leghangosabban hibáztatva a bevándorlókat különböző problémákért.

A cikkíró felidézte: a 2014-es, pártjának kétharmados parlamenti többséget hozó választásokat követően Orbán Viktor kijelentette, a liberalizmus korszaka véget ért, és bár egyelőre nem eldönthető, hogy ebben igaza volt-e, az általa mutatott példa az amerikai konzervatívok számára így is „túlságosan releváns ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhassák”. A szerző hozzátette:

a magyar kormányfő az ellenzéki pártok számára kedvezőtlen irányba billentette az ország választási rendszerét,

és „megmutatta, hogyan lehet kétharmados többséget szerezni a választók többsége nélkül”, amerikai követői számára azonban ennél is relevánsabb lehet az általa kialakított kormányzati modell. Ennek keretében „EU-s forrásokból finanszírozott bőkezű adományokat osztott szét nagy léptékben szövetségesei között”, amit az is jelez, hogy a magyar közbeszerzési pályázatok közel felén csak egyetlen pályázó indul. Ezt ugyan nehéz lenne utánozni egy, az USA-hoz hasonló méretű szövetségi kormányzati rendszerben, de amerikai követői úgy látják, sok egyéb területen – például az „urbánus elitek” elleni kultúrháborúk megnyerésére vonatkozóan – van mit átvenni Orbántól – írta a Financial Times publicistája.

Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések