Hirdessen itt

Salvini azért lépett be a kormányba, mert nem engedheti meg a balliberálisoknak, hogy "tönkretegyék" Olaszországot


A migráció megállítása és a családvédelem a fő témája a jobboldali pártok választási kampányának a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt, s ezzel már a kormányváltásra készülnek - hangoztatta vasárnap Matteo Salvini, az olaszországi Liga párt vezetője.


Matteo Salvini szokása szerint személyesen járja az országot a Liga jelöltjeinek támogatására. A hétvégén Veneto tartomány következett, ahol kijelentette, nem könnyű számára a Mario Draghival februárban megalakult kormányban a baloldallal közösen irányítani az országot.

Felkelek reggel, és az egyik (kormánypárt) az Olaszországban született migránsoknak akar állampolgárságot adni, a másik vagyonadót akar bevezetni, a harmadik melegházasságot, a könnyűdrog legalizálását (..) nekünk a migráció megállítása elsőrendű

- jelentette ki.

Hozzátette, azért lépett be a kormányba, mert nem engedheti meg a baloldali Demokrata Pártnak (PD) és az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S), hogy "tönkretegye" Olaszországot. Hasonlóan jelentősnek nevezte, hogy a családokat apák és anyák alkossák első és második számú szülő helyett. Kifejtette, hogy a Liga már a következő kormányzási ciklusra készül, melyben többek között szélesíteni kívánja az észak-olasz régiók autonómiáját.

Az október 3-ra és 4-re kitűzött helyhatósági választásokon több mint ezer önkormányzati testület újul meg, közöttük hat tartományi székhelyen választanak új polgármestert, a legnagyobb városoknak számító Rómában, Milánóban, Nápolyban, Torinóban, Bolognában és Triesztben. A kétnapos megmérettetés belpolitikai tesztnek számít: felmérések a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) alkotta jobboldali szövetség győzelmét jósolják. Nagy figyelem övezi a Liga és a Giorgia Meloni vezette ellenzéki erő FdI versenyét.

Az FdI szombaton Róma egyik legnagyobb terén tartott kampánygyűlést a jobboldal által támogatott főpolgármester-jelölt, Enrico Michetti oldalán. A jobboldali pártnak ez volt az első önálló utcai tömegdemonstrációja a fővárosban, és megtöltötte a helyszínt. Elemzők megjegyezték, hogy az FdI Róma "bevételével" saját kormányra kerülését készíti elő.

Giorgia Meloni beszédében 80 ezerre tette az év eleje óta Olaszországba érkezett migránsok számát, bár a hivatalos adatokban ennek a fele szerepel. A "határokat az illegális bevándorlás előtt nyitva hagyó" belügyminiszter, Luciana Lamorgese azonnali távozását követelte hangsúlyozva, hogy az FdI aláírásgyűjtést indított Lamorgese lemondatására.

A jobboldali Il Giornale napilap megjegyezte, hogy Mario Draghi először megígérte, utána pedig elhalasztotta azt a hármas találkozót, melyen a kormányfőnek, a belügyminiszternek és Matteo Salvininek kellett volna egyeztetnie a migrációs intézkedésekről.

A legutolsó felmérések szerint a Liga, az Fdi és a PD fej-fej mellett állnak, mindhárman húsz százalék körüli támogatottsággal. Tizenhat százaléknál teljesít az M5S, amely elveszítheti Róma 2016-ban megszerzett főpolgármesteri székét.

A PD főtitkára, Enrico Letta a toszkán Siena városában indul pártlogó nélküli jelöltként, ami azt jelentheti, hogy győzelem esetén másra bízza a PD vezetését. Letta korábban "meghatározónak" nevezte az októberi helyhatósági fordulót úgy vélve, hogy "szélsőségesen kétpólusú" lett a politika, melyben a baloldal a Silvio Berlusconi vezette jobbközép helyett a Liga-FdI párossal találja szemben magát.

Bejelentette, hogy a PD a Draghi-kormány fennállását támogatja 2023-ig, és addig a parlamenten keresztül akarja szorgalmazni a születési helyhez kötött állampolgárság bevezetését, valamint az LMBTQ közösség tagjai jogainak bővítését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések