Hirdessen itt

Biden 9/11-ről: „Az egység tesz bennünket azzá, akik vagyunk, Amerika ekkor a legjobb”


Egységre szólította fel az amerikaiakat Joe Biden elnök a szeptember 11-i merényletek huszadik évfordulóján. Az al-Kaida terrorhálózat tagjai 2001-ben ezen a napon utasszállító repülőgépeket térítettek el, amelyeket nekivezettek a Pentagonnak és a New York-i Világkereskedelmi Központnak. A támadásban csaknem háromezer ember halt meg.

A skót duda szavára egy hatalmas amerikai zászlót engedtek le reggel a Pentagon nyugati oldalán, ahol pontosan húsz évvel ezelőtt helyi idő szerint 9 óra 37 perckor repülőgép csapódott be 184 ember halálát okozva.

Ekkor már elkezdtek gyülekezni a méltóságok New York-ban az egykori Világkereskedelmi Központ helyén emelt emlékműnél. Köztük voltak Bill Clinton, George Bush és Barack Obama korábbi elnökök, Nancy Pelosi házelnök és New York egykori polgármestere, Rudi Giuliani.

Joe Bident gépkocsikonvoj szállította a megemlékezés helyszínére, ahol egykor az ikertornyok álltak, és ahol egyperces csendet tartottak, majd felolvasták az áldozatok nevét. Az amerikai elnök végiglátogatta a 2001. szeptember 11-ei merényletek minden egyes helyszínét.

Húsz éve szinte az egész világ élőben figyelte, ahogy az eltérített repülők az ikertornyoknak csapódtak. A 110 emeletes, lángoló épületekből sokan a mélybe vetették magukat, mielőtt azok kártyavárként összeomlottak.

A pennsylvaniai Shanksville-ben a United légitársaság 93-as járatát is eltérítették, ám az utasok visszavették az irányítást, és megakadályozták, hogy a terroristák elérjék céljukat: a Fehér Házat vagy a Capitoliumot.

Joe Biden nem mondott beszédet a terrortámadások helyszínénél, viszont pénteken videóüzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak.

„Az egység tesz bennünket azzá, akik vagyunk. Amerika ekkor a legjobb. Számomra ez szeptember 11. legnagyobb tanulsága”

– mondta az elnök.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida 19 tagja összesen négy, utasokkal teli belföldi járatot térített el. A gépeket fegyverként használva vezették neki az Egyesült Államok katonai és gazdasági hatalmát jelképező épületeknek.

A merényletekben csaknem háromezer ember halt meg, köztük több száz rendőr és tűzoltó. Az amerikai földön elkövetett, eddigi legvéresebb támadás után kilenc hónapig tartott a mentés, illetve a romok eltakarítása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések