A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ellenzék nyerte a választásokat Norvégiában, balközép kormány alakulhat


Elismerte választási vereségét és lemondott Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este, írja az MTI.


A 60 éves Solberg konzervatív kormánya nyolc évig irányította az országot. A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben. Beszédében Solberg gratulált Jonas Gahr Størének, a szociáldemokrata Munkáspárt politikusának, elismerve, hogy az ellenzék megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget.

A 61 éves Jonas Gahr Støre milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Størét tekintik a miniszterelnöki tisztség egyik legfőbb várományosának. Støre egyben megköszönte Solberg nyolcéves munkáját és a hivatali munkája alatt elért eredményeket. „Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának” – mondta Støre, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon.

A választások előtti kampány meghatározó témái a klímakatasztrófa és a szociális egyenlőtlenségek voltak. A 61 éves milliárdos a kampányát a társadalmi egyenlőtlenségek elleni harcra összpontosította, konzervatív elődjeihez hasonlóan a kőolajipar óvatos és fokozatos leállítását támogatja. Støre politikatudományok terén végzett egyetemi tanulmányokat, és Jens Stoltenberg kormányában volt miniszter, hétfőn igazságos klímapolitikát és méltányosabb társadalmat ígért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések