Hirdessen itt

Andrej Babis pártja áll nyerésre Csehországban


Egy friss felmérés szerint az ANO centrista mozgalom nyeri az októberi parlamenti választást Csehországban, a jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) és a Cseh Kalózpárt koalíciója előtt.

A szeptember elején, tehát egy hónappal az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás előtt a prágai STEM ügynökség által a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió számára készített országos felmérés azt jelzi, hogy az Andrej Babis kormányfő vezette ANO most megkapná a szavazatok 32,4 százalékát, ami fölényes győzelmet jelentene.

A második helyen az ellenzéki jobboldali Spolu koalíció (Polgári Demokratikus Párt, KDU-CSL, TOP 09) végezne 20 százalékkal, míg a harmadik helyet a STAN és a Kalózok koalíciója szerezné meg 18 százalékkal.

Az ANO mozgalommal koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 4,4 százalékos támogatottsággal nem kerülne be a parlamenti alsóházba.

A STEM augusztusban készített felméréséhez viszonyítva az ANO megerősítette vezető pozícióját, míg a két ellenzéki koalíció gyengült. Hasonló eredményeket hozott két más ügynökség legújabb országos felmérése is.

Bejutna még a parlamentbe a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM). Míg a migráció és EU-ellenes SPD mérsékelten erősödik, a kommunisták gyengülnek. Szeptemberben az SPD-t a választók 11,8 százaléka, a kommunistákat pedig 5,4 százaléka támogatta volna.

A cseh parlament alsóházába a bejutási küszöb öt százalék. A megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozta, hogy már döntött, melyik pártra fog szavazni, 30 százalék még nem tudja, míg 11 százalék nem akar elmenni választani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések