A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A pápa magyarországi látogatásával az antiszemitizmusra figyelmeztetett - visít a BBC


Lapszemle: a pápai viziten kesereg a nemzetközi sajtó.


Deutsche Welle

Ha egyetlen szóval kellene leírni az eucharisztikus kongresszust, az a „túlméretezett” lenne – vélekedett a pápai vizit előtt a német közszolgálati csatorna. Fontosnak tartották kiemelni, hogy Ferenc pápa csupán néhány órát marad Magyarországon, mielőtt továbbutazna Szlovákiába, aminek „egyes megfigyelők szerint” a magyar kormány és a katolikus egyházfő közötti véleménykülönbség az oka. Felhánytorgatták, hogy miközben az eseményre százezer embert várnak, a koronavírus-járvány miatt nincsenek óvintézkedések, például nem kötelező a maszkviselés. A DW emlékeztetett rá, hogy egyszer, 1938-ban már Magyarország adott otthont a rendezvénynek.

Párhuzamot vontak, hogy „Hitler szövetségesének, Horthy Miklós rendszerében volt olyan szoros a kapcsolat a kormány és a magyarországi katolikus egyház között, mint napjainkban.”

BBC

A „populista” Orbán Viktorral találkozik Ferenc pápa – adta hírül a brit közszolgálati csatorna. Mint írták, az egyeztetésen alighanem előkerülnek majd a nézeteltérések, mivel a katolikus egyházfő mindig a menekültek befogadásának szükségességét hangoztatta, addig a magyar kormányfő „a bajnoka annak”, hogy távol tartsa Európától az illegális bevándorlókat, különösen a muszlimokat. Rámutattak, közös nevező lehet viszont a keresztények megsegítése a világon.

Le Monde

A pápai vizit elé írt cikkében a francia lap is azt emelte ki, hogy Ferenc pápa csak néhány órát tölt Magyarországon, ráadásul a magyar politikusokkal, így Orbán Viktorral és Áder Jánossal nem a szokásoknak megfelelően, a hivatalukban találkozik, hanem a Szépművészeti Múzeumban. Siettek emlékeztetni, hogy 2013-as beiktatása óta az egyházfő és a magyar kormányfő még sosem beszéltek négyszemközt. Következtetések szerint ennek okai csakis a nézeteltérések lehetnek, elsősorban a migrációval, valamint a vallás politikai célokra történő használatával kapcsolatosan.

The New York Times

„A demokratikus intézményeket évek óta leépítő szélsőjobboldali vezető”, Orbán Viktor a választások előtt nyerhet, de veszíthet is Ferenc pápa látogatásával – vélekedett terjedelmes riportjában az amerikai lap. Szerintük a magyar kormányfő kétségbeesetten mindent elkövetett, hogy találkozhasson a katolikus egyházfővel, mert egyre jobban elszigetelt, csak ritkán járnak Magyarországon nyugati vezetők. Ők is kiemelték, hogy a pápa Szlovákiában tölt több időt, amit egy „fiatal, környezetbarát nő” vezet, utalva ezzel Zuzana Čaputová államfőre, akinek pozíciója valójában inkább ceremoniális. A találgatásokkal kapcsolatban viszont némileg rendet tesz a megszólaltatott Németh Norbert atya. A Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora szerint

soha nem is volt kérdés, hogy Ferenc pápa találkozik-e Orbán Viktorral, 

hiszen az egyházfő semmiképpen nem kerülheti el az effajta protokolleseményeket. Azt elismerte, hogy a magyar egyházi vezetők szerették volna, ha a pápa tovább marad Magyarországon.

De a Vatikán kérte, hogy a 84 esztendős Ferenc – aki ráadásul nemrégiben esett át egy műtéten, azóta ez az első külföldi útja – programjai a Hősök tere körül összpontosuljanak, mert a következő napokban kimerítő utazások, megbeszélések várnak rá.

Egy vatikáni tisztségviselő arról beszélt, az igazán érdekes az, mit mond majd a katolikus egyházfő a magyarországi püspököknek.

Az elsődleges probléma, hogy a nagy támogatás a kormánytól aláássa az egyház függetlenségét

– szólaltatták meg Beer Miklós nyugalmazott püspököt.

Franfurter Allgemeine Zeitung

Amellett, hogy a német lap is felmondja a kötelezőt a látogatás kurtaságáról és a migrációs nézeteltérésekről, vették a fáradtságot, hogy az ellenvéleményt is bemutassák. Felidézték például, hogy közös pont lehet a családvédelem ügye, és hogy Novák Katalin nemrégiben Morus Szent Tamás-díjat kapott Rómában, amelynek margóján a pápával is találkozott.

Idézték a Veres András püspökkel készült interjút is, amiben arról beszélt, hogy a nemzetközi média elfogult Magyarországgal szemben, és nem mindig jól mutatja be az ország és az egyház helyzetét.

Forrás: MNO

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések