Hirdessen itt

A forgatócsoport bántalmazási ügyének sürgős kivizsgálását kérik a belügyminisztertől a civil szervezetek


Több civil szervezet követeli Lucian Bode belügyminisztertől a Román Rendőrségtől, hogy gyorsan és áttekinthetően vizsgálja ki a Dornavátra (Vatra Dornei) környékén történt bántalmazási ügyet, amelynek során húszfős csoport vert meg két újságírót és egy környezetvédő aktivistát, akik éppen az illegális fakitermelésről forgattak.


A belügyminiszternek és a Román Rendőrség főparancsnokának címzett nyílt levelet több civil szervezet írta alá, többek közt a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, az ActiveWatch és a romániai Greenpeace.

Azt írják: a Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu újságírók, valamint Tiberiu Boşutar környezetvédő aktivista ellen elkövetett agresszió azt bizonyítja, hogy az illegális fakitermelések jelensége még a sajtószabadságot is veszélyezteti.

'Az újságírókat kórházba szállították, filmes felszereléseiket megsemmisítették, ez elfogadhatatlan egy jogállamban. Ez az incidens nem csak egy kirívó eset, hanem súlyos események hosszú sorának része' - figyelmeztetnek az aláírók, akik szerint a jelenség a sajtószabadságot veszélyezteti, és bátorítja az illegális fakitermelést. 'Követeljük az áldozatok védelmét és az ügy sürgős kivizsgálását' - írják.

A civil szervezetek szerint a hasonló incidensek - amelyek néha emberéletet is követelnek - azt jelzik, hogy az állam tehetetlen az illegális erdőkitermelés jelenségével szemben, sőt, a román állam abban a feladatában is kudarcot vallott, hogy megvédje saját állampolgárai életét.

A környezetvédő szervezetek évek óta arra figyelmeztetnek, hogy aktivistáik és az erdészek életüket kockáztatják munkájuk során. Az elmúlt években több olyan újságírót is bántalmaztak, akik illegális fakitermeléseket próbáltak dokumentálni. A Greenpeace Románia és az Agent Green 2019-ben készített becslése szerint az évek során több mint 600 ember sérült meg a hasonló erőszakos cselekedetek következtében, közülük hatan belehaltak sérüléseikbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések