A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Túl sok volt a fehér sportoló a brit olimpiai csapatban, visítanak a liberálisok


Véget ért a tokiói olimpia, és most már azt is tudjuk, hogy a brit olimpiai csapatban túl sok fehér sportoló kapott helyet. Legalábbis a Sport England – a brit Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium alá tartozó nem minisztériumi állami szerv – egyik tisztségviselője szerint.


Chris Grant, a brit sportélet egyik legidősebb fekete tisztségviselője azt állítja, hogy

a rasszizmus és az „öntudatlan elfogultság” a felelős a brit csapat etnikai összetételéért.

A nagy-britanniai olimpiai csapat nagyjából 86 százalékban állt fehér sportolókból, ami arányaiban megegyezik a lakosság egészének összetételével. Grant szerint a belvárosból érkező potenciális olimpikonokat figyelmen kívül hagyják, ráadásul a sportolók körülbelül fele magániskolában tanult.

A sportban nyilvánvalóan van rasszizmus – hogyne lenne. A sportnak hatalmas öröksége van a kirekesztésben”

– fogalmazott Grant a The Guardian című lapnak.

Példaként azt hozta fel, hogy 1948-ig az ökölvívó-bajnokoknak igazolniuk kellett, hogy mindkét szülőjük fehér.

A paralimpiai és az olimpiai csapat nem úgy néz ki, mint az egész lakosság – ez abszurd, de szerintem az a kihívás, hogy az emberek ezt nem tartják abszurdnak – mondta.

Grant szerint a brit olimpiai csapat sokszínűsítése fájdalmasan lassú és nehéz folyamat.

Tokió ismét bebizonyította, hogy elképesztő tehetséggondozóink vannak, de az élsport kapui nincsenek tisztességesen kinyitva. Befektetésre van szükségünk ennek megváltoztatásához, de elsősorban vízióra, ambícióra és akaratra van szükségünk – vélekedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések