Hirdessen itt

Több millió forintot sikkaszthatott egy debreceni közös képviselő


Hamis okiratot készített, amikor a lakók megkeresték és tájékoztatást kértek a társasház pénzügyi helyzetéről – adta hírül a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.


A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki egy általa képviselt társasház közös költségéből több mint hárommillió forintot lopott el.

A vádirat szerint a vádlott a 2012. évtől 2018. szeptember végéig látta el az egyik debreceni társasház közös képviselői feladatait. Ennek keretében a vádlott feladata volt a társasház bankszámlájának kezelése és a közösség vagyonával való elszámolás is. A társasház 2018. szeptember 26-án tartott közgyűlésén a lakók megszavazták a vádlott felmentését és egy új személyt választottak közös képviselőnek. A vádlott ezután a jogszabályok alapján meghatározott 30 napon belül nem adta át az új közös képviselőnek a társasház működésével kapcsolatos iratokat és a házipénztárban tartott több mint hárommillió forintot, hanem ellopta az általa kezelt készpénzt. A vádlott a magatartásával közel 3,3 millió forint kárt okozott a társasháznak, ami nem térült meg. A társasház új közös képviselője a Debreceni Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás során kérte káruk megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A vádiratból továbbá kiderül, hogy a vádlottat a társasház lakói már korábban, 2016 év elején is felkeresték és kérték, hogy adjon tájékoztatást a társasház pénzügyi helyzetéről. A vádlott ekkor egy hamis okiratot készített, amit független könyvvizsgálói jelentésként tüntetett fel és azt a látszatot keltette, hogy a jelentést egy független cég könyvelője készítette. A dokumentum valótlanul azt tartalmazta, hogy a társasház gazdálkodása, pénzkezelése és elszámolása megfelel a jogszabályoknak és a társasháznak több mint 3,5 millió forint megtakarítása van. Az okiratot a férfi bedobta a lakók postaládáiba és a társasház közgyűlésén is bemutatta – tájékoztatott a Főügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az ügyiratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, emellett határozott időre tiltsa el a közös képviselői foglalkozás gyakorlásától és a társasház képviselője által előterjesztett polgári jogi igénynek adjon helyt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések