A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sikkasztással gyanúsítanak egy MSZP-s politikust


A hírhedtté vált vecsési ügy után újabb Pest megyei településeken, így Vácott és Érden hullhat le a lepel a fiktív MSZP-s számlagyárakról s azok működtetőiről.

A támogatottságát illetően a szakadék szélén táncoló szocialisták maradék nimbuszát egy újabb fiktívszámla-botrány tépázhatja meg, amelyben egy Pest megyei politikusukat sikkasztással gyanúsította meg és rabosította a rendőrség – tudta meg a Maygar Hírlap. Vecsés után itt az újabb szocialista számlabotrány.

Both János, Vác egykori polgármestere, az MSZP alapító tagja, korábbi országgyűlési képviselője két évvel ezelőtt tett feljelentést ismeretlen tettesekkel szemben azt követően, hogy a pártvezetés a párton belüli jelzések és belső vizsgálatok ellenére sem lépett két kétes ügyben. Ezek egyikében a nyomozás a vége felé közeledhet, amit onnan lehet tudni, hogy megtörtént az első gyanúsítás.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére megerősítette: az egyik ügyben egy magánszemély feljelentése alapján sikkasztás bűntett gyanúja miatt folytatnak nyomozást, amelynek során egy fő gyanúsítotti kihallgatására került sor. A folyamatban lévő eljárásról bővebb információt nem kívántak adni.

Both feljelentését követően – illetve amikor erről a Magyar Hírlap beszámolt – a volt polgármester váci otthonának portája előtt egy zsákban mintegy három kilónyi dokumentumot juttattak a feljelentőhöz, olyan hamisított okiratokat, utalványokat, amelyek a 2012-től 2015-ig tartó időszakot ölelték fel.

Ezek a papírok olyan helyi alapszervezetektől származhattak, amelyeken alapszervezeti elnökök neve szerepelt, akik ellátmányként utólagos elszámolásra pénzt vettek fel. Az ügy eredetileg akkor robbant ki, amikor az MSZP Pest megyei szervezete – amely 2016-ig a pártközponttal együtt a Budapest Jókai utcai székházban működött – éppen költözött.

A költöztető cég hórukkemberei azonban nem bírták el a páncélszekrényt, amelyet kinyittattak, s abból számlatömbök és pénztárbizonylatok százai potyogtak ki. Itt szembesültek azzal többen is a megyei vezetésből, hogy a bizonylatokra nevüket ráhamisították, s a dokumentumok szerint az alapszervezeti elnökök pedig pénzt, úgynevezett ellátmányt vettek át az MSZP Pest megyei irodavezetőjétől, Kiss Zsolttól. Kiss jelenleg az ellenzéki vezetésű Vác szocialista alpolgármestere.

Hogy összességében mekkora összegről lehet szó, azt kideríteni nem tudtuk, de úgy tudja a Magyar Hírlap, hogy ötvenkét olyan alapszervezeti elnökről van szó, akik a Pest megyei belső vizsgálat során egytől-egyig azt állították, hogy az utalványokon nem az ő aláírásuk szerepel, és semmilyen összeget nem vettek át a megyei irodavezetőtől.

A feljelentő Both János lapunknak azt mondta, az ő nevében például mintegy nyolcszázezer forintot vettek át, legalábbis azon utalványok alapján, amelyek a páncélszekrényből kihullottak. Trenka István, az MSZP akkori Pest megyei elnöke a belső vizsgálati anyagot átadta a pártvezetésnek, s a gazdasági igazgató által elkészített mérleget nem volt hajlandó aláírni. Utóda, Fekete Zoltán szintén nem volt erre kapható. (Később, Tóth Bertalan elnöksége idején mindkettőjüket kizárták a pártból – a szerk.)

A Tóbiás József elnöksége idején történt számlaügyet utódja, Molnár Gyula a 2018-as választásra hivatkozva jegelte, ugyanezt tette az akkori pártigazgató, Katona Tamás, majd a pártvezetésben őket váltók, vagyis Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes társelnökök, valamint Molnár Zsolt pártigazgató. A szocialisták érdi számlaügyeiben a NAV Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás megalapozott gyanújával folytat nyomozást.

Forrás: Magyar Hírlap

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések