A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Guller Zoltán emlékeztetett: a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy–másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott. Közölte, hogy júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után.

A turisztikai vezető kifejtette, hogy a vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál. Guller Zoltán elmondta, hogy a balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese.

Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés

– tette hozzá. Az MTÜ vezetője megjegyezte, hogy a foglalási hajlandóság drasztikusan megnő, ha a hőmérséklet meghaladja a 31 fokot; ilyenkor 5-6 százalékkal többen foglalnak. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le; több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat.

A vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása befejeződött, eközben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg

– fejtette ki Guller Zoltán. Felidézte, hogy minden évben 114 strand kap támogatást; emellett tucatnyi vár, kastély, attrakció felújítása is zajlik. A turisztikai ügynökség irányítója fontosnak nevezte, hogy hamarosan elindul egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázat a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére.

NINCS SÚLYOS MUNKAERŐHIÁNY

Aláhúzta: nincs súlyos, rendszerszintű munkaerőhiány az ágazatban a koronavírus-járvány után, ezért a helyzet várhatóan hamarosan rendeződni fog. Hangsúlyozta, hogy a Budapestre érkező turisták 93 százaléka volt külföldi 2019-ben, ami egy fenntarthatatlan modell. A kormány feladata, hogy a vidéki Magyarországnak üzeneteket küldjön, hogy érdemes Budapestre eljönni. Elmondta: a fővárosba látogatásra megfelelő alkalmat kínálhatnak az augusztus 20-i fővárosi rendezvények, továbbá a pápalátogatás, valamint a vadászati világkiállítás is. Guller Zoltán szólt arról is, hogy a Formula–1-es budapesti nagydíjon megduplázódott a külföldi turisták száma és közel egymilliárd forintot költöttek.

Forrás: MTI