A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelországban rendkívüli állapot közeleg a migrációs nyomás miatt


A lengyel kormány megkérte Andrzej Duda elnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot a fehérorosz határhoz közeli térségekben a migrációs nyomás miatt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden.


A Podlasie és Lublini vajdaság egyes területein bevezetendő, összesen 183 határ menti települést érintő rendkívüli állapot harminc napig tart majd - mondta el Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.
Ezalatt korlátozzák az állampolgári jogokat, és nem engedélyezik egyebek között a tüntetéseket sem. A rendkívüli állapot idején a hatóságok szélesebb jogköröket kapnak az emberek mozgásának megfigyelésére és ellenőrzésére.

Lengyelország a múlt héten megkezdte egy három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubrzyca Wielka térségében. A 180 kilométer hosszúra tervezett akadály hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát. A lengyel belügyminiszter szerint augusztusban több mint háromezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel határt.

Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre. Varsó emellett azzal is felbőszítette Minszket, hogy befogadta Kriszcina Cimanouszkaja futónőt, aki a tokiói olimpiai játékokról menekült Lengyelországba. A lengyel hatóságokat több jogvédő bírálta amiatt, hogy nem fogadják be a migránsokat, és nem biztosítanak megfelelő egészségügyi ellátást a határon rekedteknek. Varsó szerint a szóban forgó emberekért a fehérorosz hatóságok tartoznak felelősséggel.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések