Hirdessen itt

Közpénzből is finanszírozott LMBTQ-érzékenyítés lesz a hétvégén Újpesten


Szeptember első hétvégéjén rendezik meg a DiákFesztet, amelynek idén a IV. kerületi Szent István tér ad otthont.


Az LMBTQ-érzékenyítésen és a szexuális felvilágosításon túl drog- és alkoholproblémákról is lesz szó az eseményen, amit a baloldali önkormányzat 1 millió forinttal támogat.

E hétvégén, szeptember 3-án és 4-én rendezik meg a DiákFesztet, amelynek idén Újpest ad otthont – jelentette be közösségi oldalán a városrész momentumos polgármestere, Déri Tibor.

Az eseményt a baloldali vezetésű önkormányzat is támogatja, mint azt Déri Tiborék tudatták:

egy millió forintos pénzbeli támogatást nyújtottak a szervező Fenntartható Demokráciáért Egyesületnek (FDE), a rendezvény helyszínét, a Szent István teret pedig díjmentesen adták át.

De a DiákFeszt finanszírozói között az Európai Szolidáris Alap is feltűnik.

„Szeptember első hétvégéjén bemutatjuk a hazai társadalomkritikus művészet legjavát, Magyarországon eddig soha nem látott koncentrációban” – olvasható a fesztivál beharangozójában, amelyből kiderül az is, nem csak zenei programok lesznek, számos közéleti interaktív programon, előadáson is részt vehetnek az érdeklődők. A DiákFeszt első napján, a szakmai színpadon például a következő címmel lesz beszélgetés:

Felelősségvállalás a társadalomban; Tiltott család: LMBTQ társas kapcsolatok.”

Mint a szervezők írják, e panelbeszélgetésben azt szeretnék körüljárni az előadók, hogy mit jelent az ún. „tiltott család”; miként illeszkednek az LMBTQ-emberek az őket körülvevő világba a mindennapi élet különböző szempontjai szerint; s hogyan működik az LMBTQ-ember mint munkavállaló, fogyasztó, választó, családtag és politikus.

Az LMBTQ-érzékenyítésen, szexuális felvilágosításon túl szó lesz még drog- és alkohol-prevencióról is az előadásokon – például a kormánykritikus fórumokon rendszerint feltűnő Molnár Áron „noÁr” is részt vesz az eseményen; valamint fellépnek olyan zenészek, akik „valamilyen társadalommal kapcsolatos üzenetet fogalmaznak meg”. Csakhogy egy előadót emeljünk ki: Gregory G Ras, alias G Ras is ott lesz Újpesten, aki „erőteljes igaz üzenetekkel, pozitív hangulatokkal és élő előadással pezsdíti fel a hallgatóságot”.

Az újpesti önkormányzatnál afelől is érdeklődtünk, miért tartják fontosnak az esemény befogadását. A sajtóosztály úgy reagált: „Kilenc zenei előadó és számos szakmai fellépő mutat rá a legfontosabb társadalmi problémákra, és vonja be a közönséget a közügyek megvitatásába. Az esemény kiemelt célja, hogy művészeti csatornákon keresztül szólítsa meg a fiatal generációkat, akiket hagyományos módszerekkel nehezen lehet elérni közéleti kérdésekkel kapcsolatban.”

Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések