A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kamu Geri egyik bizalmasa évekig dolgozott a Norvég Alapot elosztó cégnél, az Ökotársnál


Hét év elmúltával kiújultak a Norvég Alap körüli viták, a tét nem kevesebb, mint a magyar embereknek járó hetvenhétmilliárd forint. Az ügyben újabb érdekesség merült fel: a Drót.info értesülései szerint Karácsony Gergely egyik bizalmasa tíz éven át volt a norvég pénzek osztója, később kedvezményezettje.

Hét év elmúltával kiújultak a Norvég Alap körüli viták, a tét nem kevesebb, mint a magyar embereknek járó 77 milliárd forint. Ez a pénz azért jár, mert a norvégok ugyan nem tagjai az Európai Uniónak, csupán az EGT-nek, azaz a közös gazdasági térnek, így hozzáférnek a magyar piacokhoz, de a folyósításról külön megállapodást kell kötni a két államnak. A megegyezést a norvég fél arra hivatkozva gátolja, hogy ők ragaszkodnak a “független” lebonyolítóhoz, a civil alap milliárdjait eddig is elosztó Ökotárshoz.

A drót.info többhetes munkával körbejárta az álcivilek politikai kapcsolatrendszerét, és cikksorozatban mutatja be az Ökotárs működését, pártkötődéseit. Temesvári Szilvia ma már szintén politikus (terézvárosi alpolgármester), a 2000-es években azonban egy évtizedig volt az Ökotárs Alapítvány programvezetője. Politikai pályája kezdetén feltűnt egy norvég alapos szervezetnél is, akkoriban, amikor Karácsony kabinetmunkatársa volt, és az e-mailjeit válaszolta meg.

Az egyesület egy blogbejegyzésében ezt be is vallja, és egy 2015-ös program szervezői között megnevezi Temesvári Szilviát. Karácsony közvetlen munkatársa, egyben feleségének cégtársa tehát egy olyan egyesületnél tűnt fel igazgatóként, amely milliós tételben kapta a Norvég Alap pénzeit, már az Alap függetlensége kapcsán kirobbant 2014 nyári-őszi viták után. Látható tehát, hogy a függetlennek hazudott Ökotárs Alapítvány egyik korábbi kulcsembere az elmúlt tíz évben ki sem látszott a politikából.

Volt LMP-s jelölt, majd felbukkant a Párbeszéd pártalapítványnál kurátorként, de ami a legfontosabb: a ma már balliberális miniszterelnök-jelölt, 2010 előtt Gyurcsányék tanácsadójaként, 2010-14 között ellenzéki országgyűlési képviselőként, 2014-2019 között zuglói polgármesterként működő Karácsony bizalmi embere, titkárságvezetője, feleségének cégtársa volt. Temesvári Szilvia korábban feltűnt a Norvég Alap programkoordinátoraként, és később annak indirekt kedvezményezetti körében is.

Ezt követően pedig azonnal politikus lett, bár munkatársként már előtte is erősen politikai jellegűnek tűnő munkát végzett. Jóllehet Temesvári Szilvia pályájának áttekintése önmagában is nevetségessé teszi a norvégok ragaszkodását az Ökotárshoz mint független lebonyolítóhoz, a drót.infó azt ígéri, a folytatásban további kemény bizonyítékokkal jelentkezik majd arról, hogy fővárosi balliberális politikusok hogyan részesültek korábban a Norvég Alap civileknek szánt forrásaiból.

Forrás: Drot.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések