Hirdessen itt

Az EU tűzoltó repülőgépeket, mentőautókat, helikoptereket küld Görögország, Észak-Macedónia, Albánia, Olaszország és Törökország kérésére


Az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmusa révén további 14 tűzoltó repülőgépet, mintegy 1300 mentőautót, 3 helikoptert és 2500 járművet mozgósított Görögország, Észak-Macedónia, Albánia, Olaszország és Törökország kérésére, ahol hetek óta erdőtűz pusztít – közölte az Európai Bizottság hétfőn.


A sajtóközlemény szerint a legutóbbi felajánlások Franciaországtól, Németországtól, Lengyelországtól, Ausztriától és Szlovákiától érkeztek az elmúlt hétvégén, ezek a tagállamok szárazföldi tűzoltó egységeket küldtek. Franciaország 2 tűzoltó repülőgépet irányított Olaszországba, Csehország és Hollandia ugyancsak két helikoptert mozgósított a tűzvész sújtott albániai területekre. Szlovéniából, Bulgáriából és Ausztriából szárazföldi erők támogatják Észak-Macedóniát az erdőtüzek megállításában, ahová szombaton Románia is küldött egy helikoptert. Törökországban már folynak az EU által koordinált tűzoltási műveletek. Az Európai Unió a szállítások 75 százalékát finanszírozza a polgári védelmi mechanizmus keretében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos szerint Európa egyik legnagyobb közös tűzoltási műveletét szervezi az unió, mivel több országot egyszerre több tűzvész is érint. “Ez azt mutatja, hogy a válságkezelésnek európai szinten is prioritást kell élveznie” – hangsúlyozta a biztos.

Az EU a mechanizmuson keresztül múlt kedden 4 tűzoltó repülőgépet indított több uniós tagállamból a tüzek megszüntetésére. Az unió koordinációs központja folyamatos kapcsolatban áll az erdőtüzek által érintett országok polgári védelmi hatóságaival, hogy szorosan nyomon kövesse a helyzetet, és irányítsa az uniós segítséget.

A rendkívül forró időjárás miatt az utóbbi hetekben erdőtüzek pusztítanak Törökország déli és nyugati partvidékén, Észak-Macedónia keleti, Görögország északi, Olaszország déli térségeiben, illetve Albánia, Koszovó és Horvátország több régiójában - írja az MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések