A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

46 késszúrással fizetett a bizalomért a gátlástalan vádlott


A Miskolci Törvényszék a 41 éves vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Rendelkezése szerint a vádlott a fegyházban végrehajtandó büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság vele szemben 120.000 Ft összegre vagyonelkobzást is alkalmazott.

A munkanélküli, hajléktalan életmódot folytató vádlott egy alkalmi szállásadójának közvetítésével 2018. év őszén ismerte meg a borsodi megyeszékhelyen társasházban élő 70 éves sértettet. Egy alkalommal, amikor a sértett lakáskulcsait elhagyta, szállásadója a vádlottat kérte meg, hogy szolgáltassa vissza a tulajdonosának. 

Az egyik kulcscsomó azonban a vádlottnál maradt. 2018 év karácsonyának másnapján – egzisztenciális helyzetét kilátástalannak tartva – úgy határozott, hogy kölcsönt kér a sértettől. 

A kora reggeli órákban az általa jogtalanul visszatartott kulcsokkal a kerítéskaput és a társasház bejárati ajtaját kinyitva jutott be a lépcsőházba, és bekopogott hozzá. Az ágyából kikelő idős férfi ajtót nyitott, sőt a lakásába is beengedte alkalmi ismerősét, aki egy sporttáskát tartott magánál, benne ruhaneműkkel és egy 10 cm pengehosszúságú késsel. 

A vádlott a konyhában ezzel a késsel támadta meg a gyanútlan férfit. Pénzének megszerzése céljából testszerte legalább negyvenhat alkalommal közepes-, illetve azt meghaladó erővel megszúrta, illetve megvágta, de még a padlón is döfködte a védekezni alig képes sértettet. Ezután egy pléddel letakarta, majd a lakásban értékek után kutatva 120.000 Ft összeget vett magához, azután átöltözött. 

Távozásakor a levetett véres ruházatát a késsel, valamint a lakás kulcsaival együtt egy közeli benzinkútnál lévő hulladékgyűjtőbe dobta. Debrecenbe menekült, ahol ismerőseinél húzta meg magát. A rendőrhatóság egy hét múlva vette őrizetbe. A sértett holttestére a támadást követő második napon hozzátartozója talált rá.

A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette. A vádlott és védője enyhébb bűncselekmény minősítés céljából, a büntetés és a bűnügyi költség mérséklése végett, valamint a feltételes szabadságból kizárás mellőzése érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. 

A kirívó brutalitással végrehajtott ölés különös gyötrelmet okozott a gyengébb testalkatú idős sértettnek, akinek a védekezésre valós esélye nem volt. A rablás, sikkasztás, valamint magánlaksértés bűncselekménye miatt korábban már több ízben, hosszabb tartamú börtönbüntetésre ítélt vádlott gátlástalansága torzult személyiségéből fakad. 

A kíméletlen és túlméretezett erőszak egyenes elkövetői szándékot igazol. A fellebbviteli főügyészség ezért annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlott kifejezetten kívánta a sértett halálát, amikor elvette az életét.

A védelmi fellebbezések alapján másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések