A politikusnőt nem bátortalanította el a pártjának a regionális választásokon elszenvedett kudarca.


Negyedszerre is újraválasztották Marine Le Pent a küldöttek vasárnap a francia Nemzeti Tömörülés elnökének, de a posztot szeptemberben a pártvezető átmenetileg átadja alelnökének, miután megkezdi kampányát a jövő évi elnökválasztásra.

Szinte egyhangú a támogatás

Az elnöki posztra Marine Le Pen volt az egyetlen jelölt, aki 2011 óta irányítja az apja, Jean-Marie Le Pen által alapított pártot, amelynek éves kongresszusa szombaton kezdődött a dél-franciaországi Perpignanban. Marine Le Pent a szavazatok 98,35 százalékával választották újra.

A párt alelnökei közül a küldöttek Jordan Bardellát választották meg a Nemzeti Tömörülés „elsőszámú alelnökének”. A Marine Le Pen felfedezettjének számító alig 25 éves alelnök fogja betölteni szeptembertől átmenetileg az elnöki posztot, amíg a pártelnök a 2022. április 10-én és 24-én esedékes kétfordulós elnökválasztás jelöltjeként fog kampányolni.

A küldöttek szombaton fogadták el a párt alapszabályának módosítását, amelynek értelmében 12 hónapig lehetséges az átmeneti elnökség. A posztra pályázott Louis Aliot, a vendéglátó Perpignan polgármestere, Marine Le Pen volt élettársa is, valamint Steeve Briois, az északi Hénin-Beaumon polgármestere, de nem volt titok, hogy a pártelnök Bardellát szerette volna átmeneti pártelnökként látni.

A kongresszus vasárnap délután Marine Le Pen beszédével zárul, amelyben a pártnak az elnökválasztási kampányban várható legfontosabb témáiról fog beszélni, a bevándorlásról, valamint az Európai Unió (EU) tagországai 15 pártjának, köztük a Fidesznek az Európa jövőjéről kiadott közös nyilatkozatáról, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.

Nem csüggesztette a lelkesedését a múlt heti választási vereség

A pártelnök a beszéde előtt a francia sajtónak elmondta: „nagyon eltökélt és határozott” az elnökválasztásra, és pártjának a múlt heti regionális választásokon elszenvedett kudarca nem bátortalanította el.

Semmi kétségem afelől, hogy mi az, ami szükséges és teendő Franciaország számára”

– fogalmazott a pártelnök.

A kongresszusnak egyébként az egyik legfőbb témája volt az aktivisták mozgósítása a választási kudarc után, egy részük ugyanis elkezdett kételkedni Marine Le Pen alkalmasságában az államfői jelöltségre.

A kitűzött céllal ellentétben a Nemzeti Tömörülés egyetlen régió vezetését sem tudta megszerezni, márpedig Marine Le Pen legalább három régió elnyerését tartotta előzetesen szükségesnek ahhoz, hogy megfelelő bázisa és helyi szinteken ugródeszkája legyen a pártnak az elnökválasztási küzdelemben. Az előző regionális választáshoz képest a Nemzeti Tömörülés 30 százalékot veszített a választóiból.

A párt vezetői szerint a rekordméretű távolmaradás a regionális választásokon nem kedvezett a Nemzeti Tömörülésnek, amelynek választói elsősorban a fiatalokból és a munkásrétegekből kerülnek ki. Múlt hétvégén pedig elsősorban a középosztályhoz tartozó idősebb szavazók járultak az urnákhoz.

A jobbközép Köztársaságiak múlt hétvégi győzelme után is azt jelzik a felmérések, hogy az elnökválasztás második fordulójába csak Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutnia, de ott – a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint – a 2017-es eredményhez hasonlóan Emmanuel Macron legyőzné a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.