Globális akció keretében csaptak le 74 ország rendőrei a különböző emberkereskedő-hálózatokra, melynek során 430 embert sikerült felszabadítani és 286 emberkereskedőt letartóztattak.


A hatalmas, koordinált akciót az Interpol szervezte, amely a legkülönfélébb emberkereskedő és embercsempész köröket kívánta felszámolni. Ennek során több mint félmillió különböző ellenőrzéseket hajtottak végre, a hírszerzés és a rendőrség bevonásával.

A hatóságoknak végül 430 embert sikerült felszabadítani az emberkereskedő körökből, valamint 4000 olyan menekültet sikerült beazonosítaniuk, akik súlyos kizsákmányolás áldozatai lettek, köztük valamennyien pszichológiai és orvosi segítséget is igényeltek.

Továbbra is az embercsempészek egyik legfőbb fegyvere a tevékenységük során, hogy hamis vagy lopott dokumentumok felhasználásával segítenek embereknek átlépni a határt – ezen a téren is sikerült előrelépést tenni.

Az Interpol megnevezett egy esetet is például, amikor a tanzániai hatóságok letartóztattak egy ugandai buszsofőrt, akinek járművében 169 hamis útlevelet találtak. Jürgen Stock, az Interpol főtitkára úgy fogalmazott:

Az Operation Liberterra egy ötnapos betekintés volt a globális emberkereskedelmi és embercsempészeti helyzetbe, hogy pontosan hogyan működnek ezek a nemzeteken átívelő, magas szinten megszervezett bűnhálózatok, amelyek egy dologra fókuszálnak: a profitra

Az Interpolnak egyébként olykor egészen nagy fogásai voltak, összesen 22 bűnszervezetet sikerült például teljes feloszlatniuk. A jelentősebb akciókat meg is nevezték:

👉 Algériában feloszlattak egy bűnszervezetet, amely az európai tengeri migrációs útvonalon tevékenykedett.

👉 Kolumbiában két bűnszerveztet számoltak fel, összesen 22 embert tartóztattak le. Az egyik bűnszervezet az Egyesült Államok irányába csempészett menekülteket, míg a másik főként kubai és haiti menekülteket hozott át Ecuadorból Kolumbiába. Ezen felül sikerült letartóztatni kettő, az Interpol által egyébként is keresett személyt.

👉 Ecuadorban összesen 8 embert tartóztattak le, akik az Egyesült Államok irányába küldtek menekülteket. Ennek a bűnszervezetnek megvolt a kreativitása, ugyanis egy Mexikóban jogszerűen bejegyzett utazási iroda felhasználásával leplezték, hogy menekülteket csempésznek.

👉 Ghánában a rendőrök letartóztattak két nigériai férfit, akik egy emberkereskedői hálózatot vittek, amely elsősorban Ghánában, Togóban, Beninben és Nigériában volt aktív

👉 Észak-Macedóniában is letartóztattak hat személyt egy bűnszervezettel összefüggésben, akik elsősorban Afganisztánból, Bangladesből, Pakisztánból és Szíriából csempésztek Görögországba menekülteket és migránsokat.

👉 Szudánban is nagy sikert aratott az akció, ugyanis összesen 253 embert sikerült felszabadítani és 32 emberkereskedőt sikerült letartóztatni.

👉 Egy spanyol bűnszervezetet is sikerült feloszlatni, amely pedig Algériából hozta át Európába a menekülteket.

Mivel a bűnszervezetek elsősorban a profitot tartották a szemük előtt, ezért nem nagyon foglalkoztak a menekültek biztonságával. Horvátországban és Nicaraguában ebből halálos közúti balesetek is voltak, hogy a csempészek megpróbálták kikerülni a szabályokat.

Szlovéniában pedig olyan esetre bukkantak, hogy a menekülteket egészen konkrétan kutyaházakba zsúfolva szállították. Görögországban pedig az utazás volt drága, ott egy négyórás útért akár 2000 eurót (mintegy 700 ezer forint) is elkértek.

Sajnos a szexuális emberkereskedelemre is lehetett példát találni, Libanonban például hét kislányt találtak meg, akik egy nemzetközi emberkereskedelmi és szexuálisan kizsákmányoló hálózat tagjai lettek, de hasonló esetre bukkant az Interpol Venezuelában is.