Két éremmel és még egy pontszerző hellyel lenne elégedett a tokiói olimpián Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója.

Az MBSZ pénteki sajtóközleményében a sportvezető elmondta, az aranyéremre a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában induló Lőrincz Tamásnak van a legnagyobb esélye, hiszen az ötkarikás játékokat megelőző világ- és Európa-bajnokságon egyaránt a dobogó felső fokára állhatott.

"De óvatos lennék, én öt évvel ezelőtt, Rióban is előre odaadtam volna neki. A kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszov helyett ezúttal a vb- és Eb-aranyérmes Alekszandr Csehirkin képviseli az orosz csapatot 77 kilóban, és Tamás őt még soha nem győzte le. Ettől függetlenül szerintem jobb, hogy Vlaszov helyett ő van itt" - magyarázta Bácsi.

Hozzátette, a világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Lőrincz Viktorban (kötöttfogás, 87 kg) is benne lehet az érem, bár neki az elmúlt időszakban nem úgy mentek a versenyek, ahogyan szerette volna, nem igazán találta magát.

"Mostanra azonban, remek állapotban van, az utolsó, törökországi felkészülési viadalon kifejezetten jól birkózott. Az ő súlycsoportja is kiegyensúlyozott, de ha a legjobbját nyújtja, odaérhet a dobogóra" - nyilatkozta a szakmai igazgató.

Bácsi úgy fogalmazott, nyugodt lelkiismerettel vághatnak neki a játékoknak, a sportolók ugyanis egytől egyig mindent az olimpia alá rendelve, szívvel-lélekkel, odaadással és kőkemény munkával készültek.

Az MBSZ ügyvezető alelnöke, a tokiói versenyigazgató Bacsa Péter elárulta, hogy a sorsolást minden nap új technológiával bonyolítják le, Svájcban, a helyszínen pedig egy nagy kivetítőn figyelhetik az érintettek.

A magyarokkal kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott, "egy érem mindenképpen benne van a csapatban".

A tokiói birkózóversenyek vasárnap kezdődnek, a magyarok először hétfőn lépnek szőnyegre.

A magyar birkózók programja:

kötöttfogás 77 kg (Lőrincz Tamás), kötöttfogás 97 kg (Szőke Alex) hétfő és kedd
kötöttfogás 67 kg (Korpási Bálint), kötöttfogás 87 kg (Lőrincz Viktor), női 62 kg (Sastin Marianna) kedd és szerda
szabadfogás 65 kg (Muszukajev Iszmail) péntek és szombat