A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ötvenezer migránst engedett szabadon Biden kormánya


Több tízezer migránst engedett szabadon a Joe Biden vezette amerikai kormány azt remélve, hogy ha elérték célpontjaikat, regisztrálni fognak a bevándorlásügyi hatóságoknál. A felszólításnak az ötvenezer migráns töredéke, mindössze tizenhárom százaléka – körülbelül 6700 személy – tett eleget eddig, a többieknek egyelőre nyoma veszett. Júniusban közel 190 ezren lépték át az Egyesült Államok déli határát, ami történelmi rekordnak számít.


 A Magyar Nemzet arról ír, hogy mintegy ötvenezer olyan illegális bevándorlót engedett szabadon néhány napja a Joe Biden vezette amerikai adminisztráció, akik korábban az Egyesült Államok délnyugati határvonalát jogtalanul átlépve jutottak be az ország területére március közepe és július közepe között. A migránsokat eddig az amerikai határvédelmi szervek különböző befogadóközpontokban szállásolták el. Sajtóértesülések szerint a bevándorlók úgy hagyhatták el a táborokat, hogy a tiltott határátlépéssel kapcsolatos bírósági tárgyalásuk időpontját sem tűzték ki. Zachary Evans, a National Review amerikai folyóirat újságírója azt írta: a Fehér Ház az illegális migránsok számának jelentős növekedése miatt hozta meg a bevándorlók tárgyalás nélküli elengedésére vonatkozó döntést.
 
„A határon zajló válság olyan mértékben súlyosbodott, hogy a határőrségnek nincs más választása, mint hogy a migránsok regisztrálását követően azonnal elengedjék őket. Nincs hely ennyi ember elszállásolására" – mutatott rá márciusban a határőrség egyik tagja.
 
A többnyire közép- és dél-amerikai országokból érkező bevándorlóktól mindössze annyit kértek az amerikai hatóságok, hogy hatvan napon belül jelentkezzenek az Egyesült Államok bevándorlásügyi hivatalánál, hogy elindítsák a hivatalos bevándorlási folyamatot. Az Axios amerikai híroldal értesülései szerint a felszólításnak az ötvenezer migráns töredéke, mindössze tizenhárom százaléka – körülbelül 6700 személy – tett eleget eddig, a többieknek egyelőre nyoma veszett. Az Egyesült Államok déli határán illegálisan átkelők száma júniusban döntött meg minden történelmi rekordot, amikor egy hónap alatt 188 829 ember lépett jogtalanul amerikai területre. Ez az érték közel fele a tavaly regisztrált határsértéseknek, 2020-ban összesen 405 036 illegális bevándorlóról adtak hírt az amerikai hatóságok.
 
„A kormány abban bízott, hogy a migránsok, miután elérték célpontjaikat, megjelennek a bevándorlásügyi hivatal irodáiban, ahol munkavállalási engedélyt is kapnának" – írta az Axios, hozzátéve: tizenhatezer személy esetében már a hatvannapos határidő is lejárt.
 
Meira Bernstein, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője igyekezett csillapítani a kedélyeket. Mint mondta, mindenkit, aki az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodik, a hatóságok ki fognak utasítani az országból. Az illegális migránsok szabadon engedése azonban folyamatosan zajlik az országban. Henry Cuellar demokrata párti texasi képviselő ismertette, hétfőn 7300 bevándorlót engedtek el a Rio Grande folyó menti területeken, az amerikai–mexikói határ mentén. A politikus pártállása ellenére nem ért egyet Biden migrációs politikájával, különösen a migránsok bírósági tárgyalás nélküli szabadon engedésére vonatkozó intézkedésekkel. Biden korábban elmondta, nem érzi magát felelősnek az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válságért, álláspontja szerint a közép- és dél-amerikai országok kormányainak kellene azokat a problémákat megoldaniuk, amelyek miatt a migránsok útra kelnek.
 
„Mióta Biden kinevezte Kamala Harris alelnököt a határok felügyeletére, a válság egyre inkább a kontrollálhatatlanabb állapot felé sodródott" – hangsúlyozta a menekültügyi problémák súlyosságát még áprilisban Kevin McCarthy, a republikánus párt frakcióvezetője a képviselőházban.
 
Donald Trump volt amerikai elnök leváltását követően indult rohamosan növekedésnek az Egyesült Államok déli határát illegálisan átlépők száma, szakértők szerint Biden migrációs politikájának köszönhetően. A demokrata politikus már elnökválasztási kampányában ígéretet tett arra, megreformálja elődje bevándorlásügyi intézkedéseit, ezzel azonban nemcsak az amerikai, hanem több külföldi politikus sem értett egyet. López Obrador mexikói elnök úgy fogalmazott korábban: elvárások születtek azzal kapcsolatban, hogy a Biden-adminisztráció jobb bánásmódban részesíti majd a migránsokat. Ez pedig azt okozta, hogy a közép-amerikai migránsok is át akarnak menni a határon”.
 
Forrás: ma7.sk, MNO

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések