A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minimum harminc évet tartana elfogadhatónak az ügyészség a gyilkosoknak


Előkészítő ülést tartott a Miskolci Törvényszék annak a párnak az ügyében, akik a vád szerint 2019 áprilisában megölték egyikük nagyapját, hogy megszerezzék a pénzét.


A fiatal férfi és a nő 2018 decemberében lettek élettársak, a fiú anyjánál laktak, a családi vállalkozásban dolgoztak, de támogatást is kaptak. Ennek ellenére vita volt köztük az anyagiak miatt, és pénzt akartak szerezni.

A fiatal férfi 83 éves nagyapjáról tudták, hogy takarékos, és szerencsejátékon is nagyobb összeget nyert, ezt meg akarták tőle szerezni, és azt is szerették volna elérni, hogy idősotthonba költözzön. Ezért 2019. április elsején megrongálták a kerítését, bedobták kővel az ablakát, de a bácsi nem ment otthonba.

Nem kelt fel a zajra

A vád szerint április negyedikén előkészültek a betörésre, este benyugtatózva mentek a házhoz, vittek magukkal kőműveskalapácsot, lemezvágó ollót, fogót, gumikesztyűt, lábzsákot. Este fél tízkor betörték a hátulsó ablakot és bementek a házba. Átkutatták előbb a konyhát, majd az egyik szobát, végül oda is bementek, ahol a sértett aludt. Az idős férfi nem kelt föl a zajokra, de a fiatal nő attól tartott, hogy csak tetteti az alvást, ezért kérte az elsőrendű vádlottat, vágja fejbe a nagyapját. A férfi egy metlachidarabbal fejbe is dobta, ami miatt nagyapja feje betört, a sértett hörögni kezdett. A páros tagjai pánikba estek, s azért, hogy a nagypapa ne szenvedjen, elhatározták, hogy megölik. Előbb az unoka szurkálta meg az arcát késsel, majd a nő is. A sértett meghalt, ezután a nő és a férfi kutatni kezdett, de nem találták meg a pénzt. Távoztak, de éjfélkor a férfi visszament kutatni. Az áldozat tárcáját, benne 1,39 millió forinttal, nem találták meg, így 3 ezer forint készpénzzel, egy 45 ezer forint értékű karórával és egy 39 ezer forintos aranygyűrűvel távoztak. Az áldozatot annak fia találta meg.

Előre kitervelten

Az ügyészség társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolta meg a férfit és a nőt, emellett éjjel, fegyverrel elkövetett magánlaksértéssel, valamint kisebb kárt okozó garázdaság vétségével is. A vádlottakra életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztést és tízéves közügyektől eltiltást kért. A mértékes indítvány – ha bűnösségüket a váddal egyezően beismerik – szerint feltételes szabadságra legkorábban 30 év múlva bocsáthatók.

Az elsőrendű vádlott, D. Krisztián nem fogadta el az ajánlatot, és a vádat nem ismerte el, nem tett vallomást. A bíró elmondta, védője jelezte, védence csak azt ismeri el, hogy a cselekménykor a helyszínen tartózkodott, de az ölésben nem vett részt. A másodrendű vádlott, M. Viola annyit mondott, hogy részben bűnösnek érzi magát, nem tudott magáról, és nem tudott segítséget nyújtani.

Szeptembertől tárgyalják

A büntetőeljárásban az ügyész kérte szakértők (pszichológus, elmeorvos) személyes meghallgatását, s azt is ki szeretné deríteni, hogy – mivel a vádlottak egymást vádolták a cselekmény megvalósításával – melyikük milyen szerepet játszott a gyilkosságban.

A nő ügyvédje kérte védence első rendőrségi vallomásának kizárását, mert toxikus mértékű pszichotikum volt a vérében, összefüggéstelenül, meggondolatlanul beszélt.

Az ügyben az első tárgyalást szeptember 21-én tartja a törvényszék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések