A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már itthon is látható: több mint két évig készült Bocskai István koronájának másolata

Itthon is látható már Bocskai István (1557–1606) fejedelem koronája – igaz, nem az eredeti, azt ugyanis a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik.

Az erdélyi uralkodó nevét viselő hajdúszoboszlói múzeumban a fejék hiteles másolatát lehet megtekinteni, ami bizonyára legalább akkora műgonddal készült, mint az igazi.

A koronamásolatot Takács József ötvösmester vezetésével húsz szakember készítette el, több mint két éven keresztül dolgoztak rajta. Hatalmas segítséget jelentett – írta az index.hu –, hogy a mesterek alaposan tanulmányozhatták az eredeti koronát, amit minden oldalról lefényképezhettek. Csaknem 200 drágakövet használtak fel, mindegyik egyedi foglalatot kapott.

A Hajdúk Szent Koronája néven is emlegetett fejdísz meglehetősen titokzatosnak számít: mind a mai napig azt sem sikerült pontosan tisztázni, honnan ered: bizánci, török vagy perzsa műhelyben is készülhetett.

Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A koronának akkora hatalmat tulajdonítottak, hogy a Habsburgok valósággal rettegték: a fejedelem halála után, 1610-ben Bécsbe vitették, azóta ott őrzik. Ugyanakkor a mai napig a magyar és a román állam is tulajdonának tartja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések