A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Két métert emelkedett a Duna vízszintje Passaunál: kiderült, mi veszélyben vagyunk-e


A hét közben Nyugat-Európát is elárasztó hidegörvény hazánkat is elérte. Szombaton, délnyugaton több települést öntött el a villámár. A viharok pedig a balatoni nyaralókat sem kímélték.


Az elmúlt hetek forrósága után mindannyian vágytunk némi felfrissülésre. Ez részben meg is érkezett, hiszen nincs már akkora meleg, mint a múlt hét elején-közepén, amikor nem egy helyen 38, 39 fokot mutattak a hőmérők. A változás megérkezett, de közel sem úgy, ahogy szerettük volna.

Mindent vitt az árvíz

Péntekről szombatra virradó éjszaka a fővárost és környékét árasztották el a viharok. Több helyen 40-50 mm csapadék zúdult le, amely nehezen folyt el, volt, ahol még 24 óra után is vízátfolyás nehezítette a közlekedést. Szombat délután pedig az ország délnyugati részére érkezett ítéletidő. Tolna, Somogy és Baranya megyében a lassan mozgó zivatarok több faluban úgynevezett villámárvizet okoztak. A felvételeken látható, hogy a hirtelen lezúduló sáros víz mindent elöntött. A combközépig érő áradás betört a házakba, kertekbe, volt, ahol az autókat is elsodorta a hatalmas víztömeg.

Az időjárás a Balatont sem kímélte. A viharok óriási széllel, hirtelen csaptak le a fürdőzőkre. A vészjósló fellegek sok jóval nem kecsegtettek: a felhőszakadásokat jégeső és szélvihar kísérte. Siófokon is házakat, pincéket, garázsokat árasztott el az esővíz, de a tűzoltóknak a kidőlt fák miatt is ki kellett vonulniuk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint szombaton épp Siófokon esett a legtöbb eső, 64 mm. Azaz a havi átlag másfélszerese zúdult le néhány óra alatt.

Európában is ez volt a ludas

A szóban forgó hidegörvény okozta azokat a súlyos viharokat Németországban és Belgiumban, ahol halálos áldozatokkal is jártak az áradások. Itt jóval komolyabb pusztítást végeztek: az emeletes házakba is betört a víz, több ezer háztartásban nem volt áram, sőt, volt ahol földcsuszamlás lett a rengeteg esővíz eredménye. A hatóságok csak tankokkal, teherautókkal és helikopterekkel tudták megközelíteni a legelesettebb településeket – írja a Bors.

Árhullám jön a Dunán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint a német-osztrák határon fekvő Passaunál egy nap alatt két métert emelkedett a Duna vízszintje, így ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az OVF adatai szerint vasárnap délben 309 cm-n állt a Duna Budapesten.

Ránk nem jelent veszélyt

A mostani dunai árhullám biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főfelügyelőség (OVF) hétfőn az MTI-t.

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény

a Duna vízgyűjtőjét kevéssé érintette, a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja

– írták.

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb, Komárom és Esztergom térségében várhatóan elsőfokú készültséget kell majd elrendelni.

Budapestnél szerdán várható a folyó tetőzése, a rakpart szintje alatt, ezért a fővárosban árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendelni

– fűzték hozzá.

A közlemény szerint a védvonalakon figyelőszolgálatot állítanak fel és a beavatkozóegységeket készenlétbe helyezik. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezés elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

Ugyanakkor az OVF fokozott óvatosságra inti a vízitúrázókat, mivel a következő napokban a Dunán és a mellékágrendszerekben jelentősen megnő a víz sodrása, ezért sokfelé kell nagyobb mennyiségű uszadékra számítani.

Az előrejelzések szerint egyébként szárazabb légtömegek érkeznek a Duna vízgyűjtő területére, a német és osztrák szakaszon már meg is indult az apadás – közölte az OVF.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések