A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Joe Biden: Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba


Augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban.


Joe Biden kijelentette, hogy véget vetnek az Egyesült Államok leghosszabb háborújának. Mint mondta, egyedül az afgán nép joga és kötelessége dönteni saját sorsáról és arról, miként irányítsák országukat a jövőben.

👉 Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba”

– fogalmazott az amerikai elnök.

Hangsúlyozta, hogy az afgán vezetőknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, a térség államainak pedig fokozniuk kell erőfeszítéseiket egy politikai rendezés érdekében.   

Közölte azt is, hogy

👉 az Egyesült Államokat segítő afgán tolmácsok ezreit áttelepítik más országokba.

Biden beszélt arról is, hogy még júliusban megkezdik a különleges bevándorlási vízumokkal rendelkező afgán állampolgárok légi járatokkal történő evakuálását az Egyesült Államokba. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a radikális iszlamista tálibok körzetközpontok tucatjait rohanták le és a tartományi központpontokat fenyegetik.

Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) kedden közölte, hogy

👉 több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomulnak. Az Egyesült Államok mindössze 650 katonát hagy Afganisztánban a kabuli nagykövetsége védelmére. Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján, kedden sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Fokozódik a káosz Afganisztánban a kivonulás közeledtével

Az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodájának Moszkvában tartózkodó küldöttsége csütörtökön azt ígérte, hogy nem fogják megtámadni az afgán-tádzsik határt.

„Természetesen nem fogjuk megtámadni az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti határt. Biztosíthatjuk az orosz felet, hogy politikánk nem irányul támadásra" – hangoztatta Mohammad Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője. Mint mondta, látogatásuk célja az Afganisztán északi részén kialakult helyzet megvitatása, különös tekintettel arra, hogy több térség is az ellenőrzésük alá került.

Sahín hangsúlyozta: a tálibok nem fogják megengedni senkinek, hogy támadást indítson Afganisztán területéről Oroszország vagy más államok ellen.

Beszélt arról is, hogy nem kívánják katonai úton magukhoz ragadni a hatalmat Afganisztánban. Ismételten hangsúlyozta, hogy a politikai rendezést szorgalmazzák, s ezzel összefüggésben utalt a kabuli vezetéssel Dohában zajló tárgyalásokra.

Az afgán biztonsági erők több mint ezer tagja lépte át a tádzsik-afgán határt az elmúlt napokban annak nyomán, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében. A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi békefenntartók húsz év után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak. Tádzsikisztán korábban közölte, hogy 20 ezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések