Ausztriát és Bajorországot is elérte az ítéletidő. Bécsben egy óra alatt több eső esett, mint előtte két hónap alatt. Az elmúlt napok nyugat-európai árvizeiben már legalább 184 ember halt meg, 156 közülük Németországban.


Az utcára hordták a halleini lakosok az összetört bútoraikat és az árvíz után maradt többi törmeléket az ausztriai Salzburg közelében. Az ár gépkocsikat sodort magával.

Ausztria nyugati részén a heves viharokat követően több folyó is kilépett medréből és óriási károkat okozott. Salzburgban és Tirolban évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen magas vízállást. A víz településeket árasztott el, földcsuszamlásokat okozott, a vihar fákat csavart ki.

A határ túloldalán, Bajorországban is hatalmas pusztítást végzett az ítéletidő vasárnapra virradóra. Berchtesgaden közelében az utak járhatatlanná váltak a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű víz miatt. Vasárnap elérte a vihar Németország keleti részét is. A víz az utcákon hömpölygött.Az ország nyugati területein, ahol levonult az ár, már nagyüzemben takarítanak. A civil lakosságnak a német hadsereg is segít, de más településekről is érkeznek segítők. „Egy közeli városból jöttünk. Amikor megláttuk az első képeket, rögtön tudtuk, hogy segítségre van szükség, mert ezeket a romokat nem lehet egy nap alatt eltakarítani” - mondta egy önkéntes.

Az árvíz sújtotta településeken Angela Merkel személyesen tekintette meg a károkat. A kancellár szürreálisnak és rémisztőnek nevezte a helyzetet. A mentőalakulatok közben átnézik az árvíz által elsodort gépkocsikat, nem maradtak-e bennük áldozatok.

Németország nyugati részén egész településeket pusztított el az árvíz. Az elmúlt napokban több tízezer embert kellet evakuálni. Ráadásul még mindig fennáll a veszély, hogy átszakad a Steinbachtal gát Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.