Hirdessen itt

Johansson uniós biztos a tagországok segítségét kérte a litván határ biztosításához


Tekintettel a Fehéroroszországból tömegesen érkező illegális bevándorlók számára, Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levélben kérte az uniós tagállamok belügyminisztereit, hogy a szolidaritás jegyében támogassák Litvánia határvédelmét - közölte Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.


A szóvivő a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Európai Unió visszautasít minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy bárkit is eszközként használjanak politikai célok elérésére.

Elmondta: Ylva Johansson uniós belügyi biztos levelében hangsúlyozta, a geopolitikai helyzet és a tagállamok közötti szolidaritás megköveteli, hogy az EU és tagországai valamennyien kiálljanak Litvánia mellett, és határozottan, gyorsan cselekedjenek.

"Elsődleges prioritásunknak kell lennie, hogy segítsünk Litvániának a Fehéroroszországgal közös határa biztosításában" - idézte Johansson levelét az uniós szóvivő.

Emlékeztetett arra: az az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) ez idáig 35 tisztet küldött Litvániába, további négyet pedig Lettországba, hogy támogassa a helyi határőröket. A levél szerint rövidesen további 36 tiszt érkezik az említett országokba. Emellett az Európai Bizottság tizenkét millió euró (mintegy 4,3 milliárd forint) pénzügyi támogatást ígért a litván-fehérorosz határőrizeti rendszer megerősítésére.

A szóvivő tájékoztatása szerint Johansson vasárnap és hétfőn Litvániában tárgyal kormányzati tisztviselőkkel, ezt követően pedig az uniós bizottság tisztviselői utaznak az országba a helyzet stratégiai értékeléséhez.

A litván határőrség csütörtöki tájékoztatása szerint év eleje óta a litván-fehérorosz határon legkevesebb 3100 határsértőt vettek őrizetbe, közülük 118-at az elmúlt 24 órában.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó illegális migránsokat, útját állta a drogcsempészetnek, de tekintettel az országra gyakorolt nyugati nyomásra, a hatóságok meggondolhatják magukat.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.

Információk szerint az Európai Unió tárgyalásokat folytat Irakkal az illegális migránsok feltartóztatásáról, és hasonló megbeszéléseket tervez több afrikai országgal is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések