A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elmebetegek, egy csúcstechnológiát képviselő kémszoftver nem hagyna nyomot


A Direkt36 a Telex.hu-n számolt be arról, hogy egy izraeli kibercég kémprogramját, a Pegasust magyar célszemélyek ellen használták. Horváth József titkosszolgálati szakértő a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, kizárt, hogy egy csúcstechnológiát képviselő izraeli fejlesztésű kémszoftver bármilyen nyomot hagyhat a telefonokon.


Magyarországon senkit nem figyelhetnek meg bírói, valamint igazságügyi miniszteri engedély nélkül

– szögezte le Horváth.

Rendkívül káros az a folyamat, amellyel egy jól behatárolható kör a politika mocsarába akarja lerántani a rendvédelmi szerveket, a titkosszolgálatokat” – fogalmazott.

Kiemelte, kizártnak tartja, hogy

egy csúcstechnológiát képviselő izraeli fejlesztésű kémszoftver bármilyen nyomot hagyhat a telefonokon.

A Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát” – reagált a témára Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke.

Kiemelte: a baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok, és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása.

Érdemes megemlíteni, hogy az ügy kirobbantásában az Amnesty International (AI) mellett egy Citizen Lab nevű kanadai szervezet is aktív szerepet vállalt. Ez utóbbi a cikkek tanúsága szerint több, a megfigyelésben érintett készüléket is átvizsgált. A Telex így számolt be erről: „Az AI megosztotta több készülék esetében is a vizsgálatok alapját képező adatokat a Citizen Lab kutatóival, akik megerősítették, hogy azokat a Pegasusszal törték fel. A Citizen Lab átnézte az AI vizsgálati módszerét is, és szakmailag rendben találta” – olvasható a Telexen.

Micsoda véletlen, hogy mindkét szervezet jelentős anyagi segítséget kap a Soros György-féle Open Society Foundationstől. Az AI kapcsán erről az erős kötődésről már többször is írt a hazai sajtó, a Citizen Lab pedig a honlapján számol be a támogatás tényéről.

Vagyis lényegében két Soros-szervezet felügyelte és értékelte egymás munkáját.

A Telex szerint a kémszoftver kapcsán érintett lehet Varga Zoltán üzletember, a 24.hu tulajdonosa és egyes üzlettársai vagy ismerősei, Panyi Szabolcs és Szabó András, a Direkt36 újságírói, valamint Dercsényi Dávid, a HVG volt újságírója.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések