Hirdessen itt

Egyedülálló természeti és kulturális értékekkel várja a látogatókat a Hortobágyi Nemzeti Park


Javában zajlik a tiszavirágzás, vagyis a kérészek tömeges megjelenése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ahol több helyszínen is megfigyelhetjük a tiszavirágok nászrepülését. A víz felett repülő rovarfelhő egyedülálló természeti látványosság, amely mára már szinte csak a Tisza és néhány mellékfolyójának napsütötte szakaszain figyelhető meg.


A tiszavirágzás mellett számos különleges és változatos élményt, látnivalót kínál a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: 1 látogatóközpont, 11 tanösvény és 17 különféle bemutatóhely segíti az élővilág megismerését. Az igazgatóság folyamatosan fejleszti kínálatát, számos hortobágyi kiállítás és a látogatóközpont is megújul, így átmenetileg nem látogatható. Ezidő alatt is sok érdekesség várja a vendégeket, nagyon kedvelt a Tiszakürti Arborétum, a Hortobágyi Vadaspark, a Cégénydányádi kastély és parkja, illetve Magyarország egyetlen személyszállítást végző halastavi kisvasútja. A tanösvények látogatása az ingyenesen letölthető Digitális Tanösvény applikáció segítségével még informatívabb lett. Az aktív kikapcsolódást keresők e-bike-, szakvezetett gyalogtúrákon, szafari- és lovasprogramokon vehetnek részt, emellett akár távcsövön keresztül is megcsodálhatják a térség különleges madárvilágát.

A Hortobágyi az ország első nemzeti parkja, 1973-ban alapították, a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába. Az Igazgatóság működési területén 4 tájvédelmi körzet és 20 természetvédelmi terület található. A különleges helyszíneket nemzetközi jogszabályok is védik, hiszen két Ramsari terület, egy bioszféra-rezervátum található itt, a Puszta pedig az UNESCO Világörökség része. A kiemelt védelem és figyelem biztosítja az élővilág változatosságának megőrzését.

2011-ben a nemzeti park teljes területén jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját, melynek célja a természetes éjszakai környezet megóvása és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatása.

Az igazgatóság számos különleges programot kínál, a Hortobágyi-halastavon például az „Az éjszaka hangjai“ fantázianevű holdsétákon vehetnek részt az érdeklődők, ahol nem csak a nádi világ éjszakai élete elevenedik meg, hanem a sötét égbolt milliónyi csillagát is felfedezhetik.

A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága rendkívül színes. Az itt élő madárfajok változatossága egyedülálló, a gémektől a récékén, ludakon, nádi énkesmadarakon át a darvakig vagy akár a rétisasig számos faj élőhelye. Az igazgatóság élőhelyei ritka és különleges állatok számára is otthont adnak. Ilyen az őstulokhoz a ma élő szarvasmarha-félék közül a legjobban hasonlító hortobágyi tulok és a Przewalski-vadlovak. Ezek a ritka állatok a látogatóktól elzárva, a pentezugi vadlórezervátumban élnek félvad körülmények között, és a legszigorúbb védelmet élvezik. Ez a legnagyobb félvad körülmények között tartott állomány, a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból ugyanis 300 Pentezugban illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések