A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csehország támogatni fogja a cseh hadseregnek segítő afgánokat


Csehország támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők által 2001-től kezdődően megszállt országban. A programról, amely anyagi segítséggel, és szükség esetén menedéknyújtassal is számol, pénteken döntött a cseh kormány.

Andrej Babis cseh kormányfő az ülés utáni sajtóértekezleten azt mondta: bizalmas anyagról van szó, ezért részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra. "A segítségnyújtást azonnal elkezdjük, a program hivatalos jóváhagyása megtörtént" - válaszolta újságírói kérdésre Babis.

A segélynyújtási programot úgy állították össze - fejtette ki Lubomír Metnar védelmi miniszter -, hogy figyelembe veszik az érintettek szolgálatait, illetve egyéni érdekeit. Metnar szerint elsősorban tolmácsokról van szó, de hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban sem lehet a kormány konkrétabb.

"Afgán munkatársaink szolgálatai mindig nagyon fontosak voltak számunkra, eddig is segítettük őket. Ennek tapasztalatai alapján készült el az új program, amely a koalíciós erők kivonulása miatt vált szükségessé" - mutatott rá Metnar. Hangsúlyozta, hogy az afgánoknak nyújtott segítség nem veszélyezteti a cseh állampolgárok biztonságát. A cseh sajtóban megjelent bizalmas értesülések szerint mintegy 30-50 emberről és családtagjaikról van szó.

A NATO áprilisban közölte, hogy szeptember 11-ig kivonja békefenntartóit Afganisztánból.

A cseh hadsereg 2002-ben kapcsolódott be a NATO afganisztáni békemissziójába. Az elmúlt két évtized alatt összesen 11 500 cseh katona szolgált Afganisztánban. A misszió során 14 cseh katona vesztette életét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések