A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszelben is törlik a "feketeutas" szót, mert kirekesztő és rasszista


A bliccelőkre használták ezt a kifejezést.


A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) szerdán közölte, hogy törli szóhasználatából a "feketeutas", illetve a "feketén utazni" kifejezéseket azokra az utasokra vonatkozóan, akik nem fizetnek – írta a The BrusselsTimes.

A vállalat szerint negatív megkülönböztetésnek tűnhet, ha a bliccelőket a holland nyelvben használatos "zwartrijders", azaz "feketén utazó" szóval jelölik. (A Flandria országrészbe ékelődött belga fővárosi régió hivatalosan kétnyelvű, tehát a francia és a holland nyelv használata egyenjogú.)

A STIB szóvivője, Ann Van Hamme elmondta a belga sajtónak: ez az első alkalom, hogy "diszkriminatív értelemben" gondoltak erre a kifejezésre, de mindenképpen más megfogalmazást szeretnének találni a kihágás megjelölésére.

A belga nemzeti vasúttársaság is jelezte, hogy egy ideje már nem használja ezt a kifejezést, ugyanakkor a flamand kormány felügyelete alá tartozó De Lijn tömegközlekedései vállalat továbbra is használni fogja a szókapcsolatot, "mivel utasaitól ezzel összefüggésben eddig soha nem kapott negatív visszajelzést."
 
Németország három legnagyobb városában, Berlinben, Hamburgban és Münchenben a busz- és vonattársaságok a múlt hétvégén megszüntették a "schwarzfahren" szó használatát – amely a "zwartrijden" német megfelelője - mivel egyre többen tartották úgy, hogy a kifejezés negatív felhanggal bír a fekete bőrű emberekre nézve.

DOSSZIÉ:

📂 Kamion hajtott bele a baleset miatt veszteglő kocsisorba az M5-ösön, egy ember meghalt 

📂 A TASZ szerint az ország vezetőinek inkább szégyenkezniük kellene a szurkolók miatt

📂 Megszüntették az eljárást Fekete-Győr ellen, mert törvénysértő volt a kihallgatása

📂 Mel Gibson Donald Trumpnak tisztelgett - Videó

📂 Döbbenetes tragédia: holtan találtak egy újszülöttet Rohodon

📂 Varga Judit: A gyermekvédelmi törvény miatt nincs megállapodás a helyreállítási alapról

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések