A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az uniós bíróság döntését


Nem csak mi, magyarok kerültünk Brüsszel célkeresztjébe, lengyel barátainknak hasonló vegzálásokat kell elszenvedniük, azonban őket sem kell félteni, ha az önrendelkezés mellett kell kiállniuk, ugyanis alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben.


Az alkotmánybíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a lengyel bírók nem válnak az Európai Unió bíráivá a közösségi jogszabályok alkalmazása során, emellett hangsúlyozta, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban.

A varsói üléssel szinte egy időben Rosario Silva de Lapuerta, az uniós bíróság alelnöke ismertette a luxemburgi székhelyű bíróság témába vágó határozatát, amellyel az EU ismét felszólította Lengyelországot, hogy azonnal függessze fel a lengyel fegyelmi kamara által elfogadott döntések alkalmazását, mivel úgy ítélte meg, hogy a kamara függetlensége és pártatlansága nem szavatolt. Az EU-bíróság közleményt is kiadott, amelyben emlékeztetett arra, hogy később hoz az ügyet érdemben elbíráló ítéletet, továbbá leszögezte, hogy a jelen rendelkezés nem befolyásolja az alapkereset kérdését. A lengyel alkotmánybíróság döntésének kihirdetése után Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, főügyész kijelentette: megelégedéssel fogadta az egyetlen lehetséges ítéletet.

A lengyel alkotmány és a jogszerűség elsőbbséget élvez azokkal a kísérletekkel szemben, hogy megpróbálják politikailag felhasználni az Európai Unió szerveit annak érdekében, hogy megkíséreljenek beavatkozni tagállamok belügyeibe, ez esetben Lengyelországéba

– jelentette ki. Ziobro ezenkívül kijelentette azt is, hogy a lengyel alkotmány a legfontosabb jogi okmány az országban, utalva arra a folyamatban lévő ügyre, amelyben várhatóan csütörtökön hirdetnek ítéletet, kimondva a lengyel jog elsődlegességét az uniós törvényekkel szemben. Adam Bodnar lengyel emberi jogi biztos az ítélettel kapcsolatban úgy vélekedett: a döntés újabb lépést jelent afelé, hogy Lengyelország elhagyja az uniós jogot, és de facto leválasztja Lengyelországot az európai jogszerűségről. Az uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését, a varsói kormány ennek nyomán fordult a lengyel alkotmánybírósághoz, kérve a testület véleményét arról, vajon az EU-testület jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

DOSSZIÉ:

📂  Tordai bohóc folytatja a gusztustalan halálkampányát

📂 Hivatalos: Magyarország akadályozta meg a legtöbb bevándorló belépését az EU-ba 2020-ban

📂 Kipát tett magyar pulija fejére Mark Zuckerberg

📂 Gyerekei előtt szúrta le 28 éves ex-élettársát a megvadult iraki

📂 Megszólalt a francia újságíró, akit félholtra vert egy csapat bevándorló

📂 Rakétákat vesz Magyarország Izraeltől

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések