Éves összehasonlításban 7,8 százalékkal nőtt a 2. negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában azzal, hogy első becslésről van szó. Az előző negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,6 százalékos volt.

Hasonló mértékben (7,5 százalék) legutóbb 2006 második negyedében erősödött a cseh gazdaság. A statisztikusok felhívták a figyelmet arra, hogy a mostani nagyarányú növekedés elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának következménye, ugyanakkor nőtt a cseh termékek iránti külföldi kereslet és a cseh háztartások fogyasztása is.

A második negyedévi éves szintű GDP növekedés mértéke - mutatott rá a statisztikai hivatal - elmaradt a gazdasági elemzők és piaci szakértők többsége által várt 9 százalékos növekedéstől.

A Cseh Statisztikai Hivatal - tekintettel arra, hogy becslésről van szó - a gazdasági fejlődés részleteit nem hozza nyilvánosságra.

Az első nyegyedévben a cseh GDP éves összehasonlításban 2,4 százalékkal csökkent. Az előző negyedévhez viszonyítva a csökkenés 0,3 százalék volt.

Gazdasági elemzők általános véleménye, hogy a cseh gazdaság a válság után az erősödési pályára lépett, s az év következő felében is a GDP növekedésével számolnak.